Linkuri accesibilitate

Totu-i pe mîna lor, peciatiu, tăt


Cer și nori la Costești
Cer și nori la Costești

Lupta în jurul listelor electorale văzută de sătenii de la Costești, r. Ialoveni.


La Costești, r. Ialoveni, localnicii spun că au auzit vorbindu-se prin sat despre posibile cazuri de fraudare. Dar putine sunt acele persoane care s-ar interesa de corectitudinea intocmirii listelor cu alegatori. Lucia Diaconu relatează:

La alegerile din 5 aprilie anul trecut observatorii au semnalat că în satul Costeşti din raionul Ialoveni în locul unor persoane care nu se aflau în ţară a votat altcineva. Sătenii spun că au auzit vorbindu-se prin localitate despre posibile cazuri de fraudare. Cu toate acestea, funcţionara de la primărie Lidia Bivol care este responsabilă de întocmirea listelor povesteşte că la referendumul din 5 septembrie un număr mic din cei aproximativ 12 mii de locuitori au venit să verifice dacă sînt trecuţi pe listele de alegători ei şi rudele lor.

Funcţionara mă asigură însă că listele sînt actualizate în permanenţă.

Lidia Bivol: „Ştiţi cum, atunci cînd s-a căsătorit era într-o familie, acuma ei... sînt alţii care după ce au născut amîndoi s-au acomodat la o casă. Amu noi...”

Europa Liberă: Deci au trecut la o altă adresă?


Lidia Bivol
: „La altă adresă, da cum…”

Europa Liberă: Sau minorii care au împlinit 18 ani…

Lidia Bivol: „Minorii de la 5 eu de-amu i-am făcut. De la 5 septembrie pînă la 28 noiembrie gata, eu tăte cărţile, tăte le-am răsfoit tăte-tăte şi-am pus în listă la mine. Tăţi îs puşi. Dar cum decedează drept în ziua ceea (îi scot de pe listă).”

Lidia Bivol spune că s-ar bucura dacă sătenii ar fi mai activi, pentru că aşa n-ar mai trebui să meargă de la casă la casă sau să dea telefoane. Nu departe de primărie i-am surprins într-o discuţie pe doi veri, amîndoi se numesc Nicolae şi sînt băştinaşi din Costeşti.

Europa Liberă: Mătale ai să mergi să verifici listele?

- „N-ai pentru ce verifica că tot aşa o să fie cum o fost.”
- „Ce pot eu să controlez dacă eu nu ştiu cine-i omul cela şi unde-i el, e plecat sau nu-i plecat.”
Verii Nicolae

- „Da cum dară. Trebuie să ai timp ca să te apuci de lucru ista. Într-o parte, în alta. Unul care n-are ce face, stă cu mîinile în buzunar da... ce să mai vorbim...”

Europa Liberă: Semnează altcineva în locul persoanelor...

- „N-are cum să semneze. Aici doar sînt paznici. Da cum.”
- „Sînt oameni de încredere. El se uită ce face.”
- „Doar acolo-s oameni competenţi care...”
- „Ei duc cont de asta.”

Inutilă i se pare şi lui Vasile verificarea listelor înainte de alegeri. Motivele pe care le invocă bărbatul care aştepta în staţie autobuzul spre Chişinău sînt însă altele:

Vasile: „Doar este comisie specială, sînt nabliudateli de ăştia care... ei trebuie să verifice lucrurile astea, nu eu.”

Europa Liberă: Acuma oamenii singuri pot să verifice dacă totu-i în regulă, dacă...

Vasile din Costești
Vasile: „Mata înţelegi, iaca ce-i chestia: ei pot să facă lucrul ăsta în timpul alegerilor, nu înainte de asta. Atunci l-o scris, paşaport vechi, i-o scris numărul şi gata. Iaca cum se face la noi. Nu se face înainte de alegeri. Doar listele se controlează înainte de asta. Da chestia-i că ei atunci fac. Totu-i pe mîna lor, peciatiu, tăt. N-ai cum, aici la noi e ţara hoţilor.”

În faţa unei băcănii stau de vorbă cu Tatiana, o fostă contabilă care nu mai lucrează din cauza stării de sănătate. Ea găseşte o îndreptăţire pentru dezinteresul consătenilor săi.

Tatiana: „Trebuie să fie o responsabilitate. Măi, dacă-ai dat acolo că omul ista o furat acolo duc păn la capăt lucru. Ca lumea să ştie. Da aşa, ei toţi au strigat s-a fraudat, s-a fraudat, dar în rezultat nică...”
Previous Next

XS
SM
MD
LG