Linkuri accesibilitate

Căderea moțiunii analizată din toate unghiurile


Discursul facil din moțiune a infestat spațiul public (Adevărul).


Caderea motiunii de cenzura introduse de opozitia din Romania este comentata astazi fie ca o victorie inutila (pentru putere), fie ca o infrangere meritata (pentru opozitie). Guvernul condus de Emil Boc a ramas in functie, dar nu mai are credibilitate – arata Cristian Tudor Popescu in Gandul. In opinia sa, Partidul Democrat Liberal s-a autosuspendat demult, dar in mod special acum, la motiune, cand, de teama tradarilor din randul propriilor parlamentari, a impus abtinerea de la vot. „Este culmea grotesca a crizei de incredere care devoreaza Romania” – spune Popescu, comparand situatia PDL-ului cu spectacolul trupelor sovietice manate la lupta de „politrukul cu nagan, gata sa zboare creierii primului care da inapoi”.

Editorialul Sabinei Fati, din Romania libera, desfiinteaza campania dusa de opozitie inaintea motiunii de cenzura din care a facut, pur si simplu, un pretext pentru antrenarea maselor de protestatari. Liderul social-democratilor Victor Ponta a jucat, in opinia jurnalistei, cel mai prost asezandu-se la propriu in fruntea maselor si „crezind ca-si poate indeplini visul romantic de socialist revolutionar, care schimbă puterea nedreapta in favoarea multimii sarace”.

Un alt comentariu, din Adevarul, semnat de Liviu Avram, insista pe lipsa totala de argumente impotriva guvernului. In schimb, textul motiunii abundă de lozinci, etichete si epitete, si foloseste de unsprezece ori gaselnita cu „guvernul Basescu-Udrea-Boc-Anastase”, adica – folosind initialele - BUBA. Din pacate, arata comentatorul, „acest tip de discurs politic facil se scurge apoi in spatiul public si infesteaza tot”. Rezultatul – „retorica neghioaba” care continua chiar si dupa respingerea motiunii.

In sfarsit, nu a fost lasat deoparte nici rolul televiziunilor in aceasta nereusita punere in scena. Daca Sabina Fati spune ca televiziunile mobilizeaza aici protestatarii in locul sindicatelor, proaspatul director general al postului de televiziune Realitatea, comentatorul politic Stelian Tanase, deplange… decaderea limbajului folosit de televiziuni. Articolul lui din Adevarul incearca sa faca genealogia canibalizarii presei – fara nicio referire la prestatia postului Realitatea, fireste - si ajunge la concluzia uimitoare ca de vina sunt… Uniunea Europeana si NATO. Aderarea a tinut loc de proiect de tara, numai ca aderarea s-a produs si acum presa romaneasca ar suferi de sentimentul frustrant ca „suntem ai nimanui”.
XS
SM
MD
LG