Linkuri accesibilitate

Confruntare dramatică de-a lungul axei est-vest


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: Campania electorală între 2 poziții ireconciliabile va marca evoluția societății moldave predispusă spre atomizare și antagonizare.

Gheorghe Cojocaru: O primă concluzie ar fi că actuala bătălie electorală se centrează mai mult pe subiecte de politică externă și mai puțin pe cele de interes intern, mai mult pe teme cu conotații sentimentale și justițiare și mai puțin pe cele de interes social-economic. În prim planul dezbaterilor politice apar resentimentele și divergențele de natură conceptuală între formațiunile politice care pledează pentru o integrare în familia europeană și cele care urmăresc o reanimare a unei agende politice de până la 2001, orientate cu precădere spre spațiul Estic. Asistăm, în fond, la o confruntare dramatică între cele două axe – Vest și Est – ambele prezente în spațiul Republicii Moldova, dar cu o pondere electorală, care, pe undeva, se egalează sau se anihilează reciproc. Această agendă a dezbaterilor electorale ușor dezechilibrată ar putea fi reașezată în faza următoare a competiției, dacă responsabilii cu această agendă, în primul rând, mediile electronice vor iniția această schimbare de accente.

Europa Liberă: Dacă v-am înţeles corect, sugerați că așa cum arată astăzi această confruntare electorală – ea se desfășoară pe două axe ireconciliabile. Cât de neîmpăcate sunt, totuși, aceste două orientări în viața politică din Republica Moldova?

Gheorghe Cojocaru: Sunt de neîmpăcat în actualele condiții politice, mai ales că în campaniile electorale accentul nu se pune pe afinități, ci pe diferențe și pe propria individualitate politică. Apoi, această competiție electorală este înainte de toate una de natură conceptuală, rezultatele căreia vor marca de o manieră crucială evoluțiile societății din Republica Moldova, societate care nu este una predispusă spre un consens social și politic, ci mai curând spre atomizare, închidere și antagonizare din diverse motive. Este de datoria partidelor politice, a societății civile să remodeleze această stare de fapt din societate, dar, iarăși, opoziția între agendele principalilor actori de pe scena publică nu are cum favoriza, cel puțin astăzi, acest proces care se anunță unul dificil și de durată.

Europa Liberă: Analiştii aşează pe ring mai mulţi factori, externi, interni. La părerea dumneavoastră, cine ar putea decide rezultatul competiției între cei doi vectori concurenți dacă nu chiar divergenţi în viața politică din Republica Moldova?

Gheorghe Cojocaru: Pe termen imediat, va decide alegătorul prin votul său în ziua scrutinului, dar pe termen mediu și lung – vor concura mai mulți factori, între care – guvernarea care va rezulta din votul din 28 noiembrie și, nu în ultimul rând, însuși factorul sau înșiși factorii externi. Bineînțeles că o continuitate a politicii de integrare europeană este primordială și ar trebuie să fie o prioritate, indiferent, de ce forțe politice se instalează la guvernare.
XS
SM
MD
LG