Linkuri accesibilitate

Partide mici - dispersarea votului


Vocile străzii: „Trebuie un partid și bun !”


Se zice ca rolul partidelor mici este esential intr-o democratie. Ele contribuie la designul electoral largind spatiul concurential, asigurand preluarea si structurarea acelor mesaje si teme pe care partidele mari le-ar neglija. In Republica Moldova impactul partidelor mici asupra sistemului politic este desconsiderat. Oricum ele insista sa-si masoare fortele in campania electorala. Ce cred votantii despre aceste partide mici? A cautat sa afle corespondenta Europei Libere, Liliana Barbarosie.

- „Socot că partidele acestea mici pentru R. Moldova îs chiar dăunătoare. Îs prea multe. Dacă o dată a participat şi nu a luat nici un procent, n-a trecut pragul electoral, să le interzică sau să le facă o reunificare. Dar aşa-s prea multe. Se duce omul la alegeri, scoate lista electorală şi are un metru şi jumătate. Cui trebuieşte asta? Acele partide care au fost în Parlament cam aceleaşi şi o să fie. Celelalte nu au şanse.

Iaca o să treacă alegerile şi o să vedem. Mai mult de un procent n-o să ieie nimeni. O să ia 0, 0,5, dar nu mai mult. Pentru Moldova eu socot că nu este nevoie nici de aşa mulţi parlamentari. Îs prea mulţi 101. Poate să fie vreo 70, vreo 60. Iaca o să ajungem şi o să vedem că mai mult de cinci partide n-o să fie în parlament.”

- „Există o logică atunci când multe partide mici participă la alegeri. Unele participă pentru a obţine greutate politică ca ulterior să poată negociea nişte avantaje, altele – sunt puse de partidele politice pentru a dispersa votul altora, alţii – ca să se retragă îaninte de alegeri şi să ceară alegătorilor să voteze pentru un partid sau altul.”

- „Dacă se vor uni toate cele mici, va fi unul mai mare. Da în general, sunt şi verzi, sunt şi roşii. Cele roşii câte ne-au promis şi nu au făcut nimic, acum ne gândim că poate ăstlalte or face ceva. Da eu ştiu? Îi haos în ţara asta. Cui trebuiesc atâtea partide? Trebuie un partid şi bun. Democraţia de-amu s-a lămuri ia singură.”

- „Partidele mici sunt o impertinenţă. Pentru că sunt multe şi nu ştim pe cine să alegem. Ne tumănesc doar. 20 de partide – cui trebuie asta? Unu, două, cel mult trei ajung.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG