Linkuri accesibilitate

Medvedev mediază între Sarkisyan și Aliev


Președinții Sarkisyan, Medvedev și Aliev
Președinții Sarkisyan, Medvedev și Aliev

La convorbirile de la Astrahan, președinții Armeniei și Azerbaijanului convin asupra unui schimb de prizonieri.

Presedintele Rusiei Dmitri Medvedev s-a declarat increzator in sansele ca Armenia si Azerbaijanul sa ajunga la o intelegere in legatura cu enclava Nagorno Karabach pina la inceputul lunii decembrie. Declaratia a fost facuta dupa convorbirile avute la Astrahan cu liderii celor doua tari sud caucaziene, Serj Sarkisian si Alham Aliev.

Conflictul dintre cele doua tari, care dateaza din 1991, pentru controlul enclavei armene de pe teritoriul Azerbaijanului a facut in jur de 30 de mii de victime, şi zeci de mii de refugiati. In ultimele luni, inainte de intilnirea de astazi mediata de Rusia, au avut loc ciocniri sporadice intre fortele armene şi azere, soldate cu cel putin 20 de morti, de ambele parti. Numai luna trecuta 8 militari au murit in urma acestor schimburi de focuri. De fiecare data, dupa astfel de incidente Armenia invinovatea Azerbaijanul, iar autoritatile de la Baku, liderii de la Erevan.

Linia de demarcatie dintre cele doua tari a fost stabilita la incetarea ostilitatilor militare, dar legal, cele doua tari continua sa fie in stare de razboi, neexistind un armistitiu. Conflictul este mediat de Rusia, Franta, Statele Unite si OSCE, aşa numitul grup de la Minsk, infiintat in 1994. Rusia a sustinut militar si logistic Erevanul in razboiul de acum 20 de ani.

Astazi, scriu agentiile internationale de presa, cele doua parti au convenit sa faca un schimb de prizonieri şi sa repatrieze cadavrele celor ucişi pe linia de demarcatie. Nu se ştie inca despre citi prizonieri este vorba şi nici de cite cadavre, şi inca multe alte detalii nu sunt clare.

Ceea ce se ştie este ca preşedintele de la Moscova a fost ferm in a afirma ca pina la summitul OSCE din 1 -2 decembrie de la Astana, atit azerii cit şi armenii vor trebui sa cada de acord asupra unui set de principii de baza pentru rezolvarea conflictului lor vechi de aproape 20 de ani.

Incercari diplomatice similare precum cea a Rusiei au fost facute in ultimii ani şi de catre Statele Unite si de catre Turcia, dar pina acum fara rezultate.
XS
SM
MD
LG