Linkuri accesibilitate

Politica exemplară a Moldovei are nevoie de sprijinul UE


Charles Tannock
Charles Tannock

Charles Tannok (Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European): Dacă dorește să atragă investiții, Transnistria trebuie să ajungă la o ințelegere cu Chișinăul.


Charles Tannok este membru al Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European si purtatorul de cuvant al conservatorilor britanici in chestiuni de afaceri externe.


Europa Libera: Domnule Tannock, ati spus in plenul Parlementului European ca ar trebui sa luam exemplu de la Moldova. La ce v-ati referit exact?

Charles Tannock: „Ca in ciuda unor episoade oarecum mai violente au reusit sa schimbe in mod democratic guvernul, au tinut un referendum care, desi nu a avut succes, a fost organizat cum trebuie, iar aceasta coalitie aflata la putere este hotarata sa indeplineasca aspiratiile europene ale tarii. Asa incat cred ca au nevoie de sprijinul nostru.”

Europa Libera: Exista europarlamentari care considera ca Transnistria este cel mai usor de rezolvat conflict dintre toate conflictele inghetate.

Charles Tannock: „Poate ca este cel mai simplu de rezolvat, dar in nici un caz nu este un conflict simplu, un conflict neinsemnat. Sigur, in comparatie cu Nagorno-Karabach si Osetia de Sud si Abhazia, este mai putin complex, insa este o mare problema. Rusia are inca un numar mare de forte armate acolo, multi politicieni nationalisti rusi vad Transnistria ca pe un fel de linie rosie si isi apara compatriotii de acolo. Ceea ce este destul de incorect pentru ca in Transnistria traiesc si ucrainieni, moldoveni, romani, in nici un caz nu este o enclava pur rusa.

Pe de alta parte, in termeni economici, Transnistria nu mai face bani pentru Rusia. Este evident ca acolo s-au derulat activitati comerciale ilegale, trafic de arme si substante ilegale, contrabanda si in acest fel s-au castigat multi bani. Intr-un fel sau altul o parte a acestor bani s-a intors in Rusia, legal sau ilegal si a ajuns chiar la unii oameni politici. Insa acum Transnistria se confrunta cu probleme economice uriase, a devenit o povara pentru Rusia pe care o costa mult sa isi mentina trupele si sa mentina economia Transnistriei pe linia de plutire. Asa ca din punct de vedere economic, Rusia probabil ca ar vrea sa ajunga la un acord in privinta Transnistriei. Si cred ca exista arhitectura necesara pentru a face Transnistria parte dintr-o confederatie cu Moldova. Problema o reprezinta Chisinaul care doreste un stat unitar in care sa aiba putere totala si in Transnistria.

Europa Libera: Lucru perfect legitim, de altfel!

Charles Tannock: „Sigur, este legitim potrivit legislatiei internationale care recunoaste granitele Moldovei incluzand intre ele si Transnistria. Insa in termeni politici, acest lucru probabil ca nu va fi posibil. Va trebui sa existe o intelegere bazata pe o structura federala, iar Transnistria va primi probabil autonomie culturala, lingvistica. Exista moldoveni care ar dori sa impuna limba romana acolo si ar dori sa incerce sa romanizeze populatia din Transnistria. Acest lucru este la fel de inacceptabil ca si rusificarea. Ceea ce este straniu la Transnistria este ca nu are nici granite cu Rusia. Nu este ca in Osetia de Sud au Abhazia, de pilda, unde e de inteles ca la granita exista si populatie ruseasca si este mai usor pentru Rusia sa sustina aceste enclave. Intre Transnistria si Rusia este o intreaga Ucraina! Oricum, as dori sa vad ca se misca lucrurile in directia rezolvarii conflictului pentru ca altfel nu vor veni nici investitiile in acea zona. Nici un investitor vestic nu va investi bani in Transnistria daca nu este nici o siguranta juridica acolo. Asa ca daca doreste sa atraga investitii, Transnistria trebuie sa ajunga la o intelegere cu Chisinaul, iar Rusia, Uniunea Europena vor juca si ele un rol.”

Europa Libera: Si Romania?

Charles Tannock: „Da! Romania este, desigur, un mare jucator aici.”
XS
SM
MD
LG