Linkuri accesibilitate

Secera și ciocanul apă nu se fac (II)



Tot săptămîna trecută, în sesiunea plenară de la Strasburg, Parlamentul European a fost amuțit de votul unui grup masiv dominat de socialști. Tăcerea dorită și impusă de socialiști privește Ucraina și e menită să asigure spatele campaniei murdare lansată de guvernul Partidului Regiunilor (foștii comuniști).

Partidul Regiunilor pregătește alegerile locale din 31 octombrie așa cum numai bunii comuniști știu să o facă: Serviciul Secret Ucrainian intimidează alegătorii pregătiți să voteze opoziția, autoritățile electorale asigură confuzia tehnică admițînd liste fantomă sau respingînd listele adevăratelor partide de opoziție, jurnaliștii prea îndrăzneți află că e bine să-și țină gura sau dispar dacă au deschis gura, un miliardar e numit șef al Serviciului Secret, deține un imperiu media și, pentru încă mai multă corectitudine, e numit membru al Consiliului Superior al Magistraturii care numește, la rîndul lui, judecătorii. Adevărul e că, în sfîrșit, comuniștii Președintelui Yanucovich se simt bine. Lucrurile mearg iarăși, ca pe vremuri. Alegerile nu mai sînt o problemă. Justiția e ascultătoare. Televiziunea e la ordin. Însă comuniștii ucrainieni s-ar simți și mai bine, în toate regiunile, dacă ar fi lăsați să lucreze în liniște. Aici au intervenit prietenii lor socialiști din Parlamentul European.

Frăgezirea pre-electorală care pregătește votul din 31 octombrie vorbește clar. După numai 7 luni de administrație Yanukovich, Ucraina e un stat recuperat de comuniștii capitalizați ai oligarhiei. În același timp, discursul oficial ucrainian continuă să intoneze toate paragrafele și subparagrafele obligatorii în materie de „aspirație europeană” și „spirit politic democratic”. Parlamentul European, o instituție care știe, totuși, cîte ceva despre democrație și Europa, a găsit cu cale să spună, la rîndul lui, ce crede despre democrația lui Yanukovici. Calea normală de lucru în asemenea situații e Rezoluția, un document elaborat și votat, prin care Parlamentul își face cunoscută opinia despre un eveniment sau o tendință.

Textul Rezoluției inițiată în cazul Ucrainei rezumă situațiile și faptele care pun în pericol normele democratice și cere autorităților ucrainiene să își revizuiască atitudinea, în cazul în care mai doresc apropierea de valorile și programele de asistență ale Uniunii Europene. Atît și nimic mai mult.

În ziua votului, o suită de intervenții mai mult sau mai puțin nerușinate ale europarlamentarilor socialiști au declarat Rezoluția drept inoportună sau, chiar, amestec în afacerile interne ale Ucrainei. Ideea de bază a socialiștilor a accentuat lipsa de sens a unei Rezoluții adoptate imediat înaintea alegerilor. Ea ar crea greutăți unei administrații angajate serios în organizarea alegerilor. Cu alte cuvinte, administrația ucrainiană e foarte ocupată cu furtul și nu trebuie deranjată. Logica socialistă atinge, apoi, apogeul, solicitînd amînarea Rezoluției. Normal: locul rezoluției despre alegerile din Ucraina e după alegerile din Ucraina. În traducere: furtul nu trebuie prevenit ci doar comentat.

Vorbele au fost urmate de fapte. Soicaliștii, aliați cu bunii lor prieteni liberali, plus comnuniștii, ecologiștii și cîțiva conservatori derutați, au votat împotriva Rezoluției și au obținut, astfel, amînarea. Regimul Yanukovich își poate vedea liniștit de treabă. Alegerile se vor solda cu rezultatul dorit iar Parlaemntul European va avea libertatea să se exprime post-factum.

Secretul bunelor servicii socialiste e un acord de cooperare semnat pe 14 octombrie de Grupul Socialist din Parlamentul European și de Partidul Ucrainian al Regiunilor. Primele roade ale acordului sînt, acum, vizibile. Rezoluția Parlamentului European a fost blocată pînă după alegerile pe care Yanukovich trebuie să le aranjeze fără complicații și sesizări. Socialiștii europeni sînt, evident, liberi să facă orice joc doresc, inclusiv să nenorocească societatea ucrainiană, livrînd-o lui Yanukovich și protectorilor săi ruși. Însă, în acest caz, pretențiile democratice ale socialișilor europeni trebuie însoțite clar de un anunț care să le specifice limitele. Isprava premergătoare alegerilor din Ucraina îi găsește pe socialiștii europeni acolo de unde n-au plecat niciodată: în brațele comunismului și ale marelui părinte rus.

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG