Linkuri accesibilitate

27.10 - București: Este oare în Romania egalitate reală în drepturi între femei şi bărbaţi?


Gabriel Andreescu
Gabriel Andreescu

Barometrul de Gen care sintetizeaza munca făcută de o echipă de cercetare în perioada iulie-august 2000.


27 octombrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; comentariu: Gabriel Andreescu).

Este oare în Romania egalitate reală în drepturi între femei şi bărbaţi?

Marti, 24 octombrie Fundaţia pentru o Societate Deschisă a prezentat Barometrul de Gen care sintetizeaza munca făcută de o echipă de cercetare în perioada iulie-august 2000. Temele principale: imaginea de gen, viaţa privată, violenţa, viaţa publică, genul şi economia. Merită menţionaţi şi cercetătorii care au condus studiul: Ionica Berevoiescu, Mihaela Miroiu, Manuela Stănculescu şi Renate Weber. Investigaţia a fost făcuta de catre Gallup Romania. Din păcate, nu mă pot referi decît cu totul parţial la multimea informaţiilor pe care le oferă acest studiu.

Iată întrebarea „este mai mult de datoria femeilor decît a bărbaţilor să se ocupe de treburie casei ?”- 63 % dintre cei întrebaţi, răspund „da”. 30 % răspund „nu”. Cei mai consevatori sunt, după cum ne aşteptăm, vîrstnicii şi locuitorii Olteniei, cei mai moderni, ca sa spun aşa, tinerii şi bucureştenii.

Impresionantă este diferenţa de răspunsuri în funcţie de educaţie: daca 76 % din persoanele cu educaţie primară sunt convinse de rolul casnic al femeii, în schimb doar 42 %, deci un grup aflat în minoritate, dintre cei cu studii superioare păstrează aceiaşi părere.

Iată o întrebare oarecum complementară: „este mai mult datoria bărbaţilor decît a femeilor să aducă bani în casă?” Rezultatele se împart aproape la fel. 70 % răspund „da”, atitudinea regională şi pe vîrste se păstrează, la fel ca şi cea în funcţie de educaţie. Foarte conservator arată a fi răspunsul la întrebarea „daca femeia trebuie să îşi urmeze bărbatul?” 78 % din populaţie exprima aceasta părere. Chiar şi persoanele care se bucură de educaţie superioară sunt de acord cu poziţia secundă a femeii: 62 %. (...)

Ce mai arată sondajul ? Este interesant că opiniile despre femeile care au copii nu diferă prea mult dacă aceştia sunt făcuţi în cadrul unei căsătorii legale sau nu. „Cine ar trebui, într-o familie sa se ocupe de creşterea copiilor ?” 71 % dintre cei chestionaţi răspund: ambii părinţi! 28 % „mai ales mama”... O altă întrebare: „Dumneavoastră cunoaşteţi cazuri de incest ?” - Neaşteptat, 4 % afirmă că cunosc astfel de cazuri. 50% dintre persoane afirmă că au auzit în gospodăria proprie insulte şi înjurături, rareori sau des. Cu aceiaşi frecveţă 20% au auzit ameninţări, 11 % au asistat la bătăi, 19 % recunosc bătaia copiilor. (...)

„Este oare în Romania egalitate reală în drepturi între femei şi bărbaţi ?” 50 % spun „nu”, 36 % răspund „da”.
Termin această trecere în revistă.

Barometrul de opinie finanţat de Fundaţia pentu o Societate Deschisă este mult mai bogat decît am reuşit să prezint. Aş sublinia importanţa unor astfel de studii. Ele reprezintă un mijloc autentic de cunoaştere a societăţii romanesti. Cit de conservatori sunt romanii în chestiunea temelor de gen ? Opinia mea este că rezultatele sondajului dau un raspuns nuanţat.

In multe dintre chestiunile privind responsabilitatea bărbaţilor şi a femeilor, ori explicaţia pentru rolul lor diferit în societate, există o atitudine rezonabilă, in alte cazuri, cum este cel privind violenţa in familie ori abuzul sexual, lucrurile arată foarte rău. Dar cînd ştim cum arată, putem şi să acţionăm împotriva lor.
XS
SM
MD
LG