Linkuri accesibilitate

Sloganuri incapabile să mobilizeze


Ludmila Andronic
Ludmila Andronic

Ludmila Andronic: „Alegătorii nu receptează doar sloganuri. Ei au nevoie de campanii bine structurate pe video și radio”.

Ludmila Andronic: „În principiu, cam asta şi puteam să auzim de la oamenii, care au fost intervievaţi din simplul motiv că sloganurile electorale, cel puţin din acest an, nu răspund funcţiei lor cele mai importante. Deci, dacă aruncăm o privire înapoi, în istorie, se zice că noţiunea de „slogan”, de fapt, ar proveni de la „sluagh-ghairm”, care înseamnă în scoțiană „înainte, la atac!”. Deci, este o chemare, un apel. Or, sloganurile care ni le-au oferit partidele în această electorală nu sunt capabile să mobilizeze. Înseamnă că nu mai pot fi categorisite drept sloganuri electorale. Sunt oarecum altceva. Şi sunt foarte confuze. Chiar şi cele dintre ele, care se pare că au o construcţie mai reuşită, de genul: „Pentru Moldova, pentru tine”, sau „Moldova fără sărăcie”, sau „Moldova alege victoria”, totuşi nu sunt suficient de clare. Ce înseamnă această victorie pentru moldoveni? Ce vom numi noi victorie după alegerile parlamentare? Sau cum va fi acea Moldovă „pentru tine”, pe care ne-o promite nouă Partidul Democrat? În rusă, am impresia, acest slogan este mult mai clar. Ei spun „Za Moldovu dlea tebea”, dacă nu greşesc eu. Sau, ce înseamnă Moldova fără sărăcie? Mie mi se pare că e incert.”

Europa Liberă: Bine, dar cineva compune aceste sloganuri. Cineva, care se dă drept expert, chiar ia, eventual, şi nişte bani pentru compunerea acestora.

Ludmila ANDRONIC: Slogane confuze
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:03 0:00
Link direct


Ludmila Andronic: „Sigur că oamenii şi-au luat banul şi până la urmă este ceea ce au fost ei capabili să genereze. Pentru că să generezi un slogan, înseamnă să analizezi nişte materiale puse pe tapet, sau eventual sunt comandate aceloraşi agenţii. Asta înseamnă sondaje de opinie, asta înseamnă cercetări de piaţă, astea sunt cercetări economice, politice ş.a.m.d. Probabil că cercetările care li s-au pus în faţă, au fost în stare să-i mobilizeze şi pe experţii, sau pe copyrighter mai bine zis, ai campaniilor să genereze astfel de mesaje.”

Europa Liberă: O eventuală producţie bună, cât la sută poate să adauge într-o campanie electorală?

Ludmila Andronic: „Nu doar un slogan. Un slogan poate să fie memorat. Aici, a propos, aş vrea să spun că pe mine chiar m-a surprins plăcut sloganul „Votează oameni normali”. Ţinând cont de faptul că nu prea este cunoscut în multe regiuni partidul care stă în spate, oamenii pot să nu înţeleagă cine sunt ăştea „oamenii normali” pe care ar trebui să-i voteze. Dar în rest, oamenii nu receptează doar sloganuri. Ei au nevoie de campanie bine structurate pe video, ei au nevoie de campanie bine structurată pe radio. Şi eu spun că foarte mult contează dezbaterile electorale, din simplul motiv că în marea de publicitate, care e în Chişinău, este foarte greu să receptezi şi să captezi anumite billboard-uri.”
XS
SM
MD
LG