Linkuri accesibilitate

Naveta artistică și existențială


Mihai Țăruș
Mihai Țăruș

Mihai Ţăruş: „La Petersburg nu trebuia să fac compromisuri artistice. La Chișinău nu a existat o opoziție oficială”.

Una dintre cele mai impresionante lucrări pe care de curînd artistul plastic Mihai Ţăruş a expus-o în cadrul unei expoziţii personale la sediul OSCE din Chişinău se cheamă Maşinăria Vivaldi şi reprezintă o muziciană care cîntă la vioară. Practic, pictorul a păstrat din figura instrumentistei doar conturul ei, pe care a redus-o la un fel de umbră vaporoasă. Totuşi, nu încape nici un fel de chibz că e vorba despre chipul unei violiniste. Dar e un profil eterat, de parcă pictorul a încercat să surprindă doar esenţa artistei, îndepărtînd din aproape în aproape detaliile fizionomice sau vestimentare ale acesteia ca privitorul să nu fie furat cumva de te miri ce amănunte secundare şi să piardă din ochi esenţialul, adică faptul că are în faţă o muziciană, aflată în toiul unui proces creator.

Ei bine, o lucrare cu un subiect similar, pictorul Mihai Ţăruş a expus-o într-o prestigioasă expoziţie organizată de Uniunea de Creaţie a Artiştilor Plastici din Petersburg IFA. Dar nu e acelaşi tablou pentru că Mihai Ţăruş nu obişnuieşte să expună la Sankt-Petersburg lucrările create la Chişinău şi invers.
De obicei, atunci cînd pleacă din Chişinău la Petersburg pictorul nu-şi ia cu sine lucrările create în oraşul în care s-a născut, pentru că preferă, aşa cum ne-a spus, să reia motivul şi să-l dezvolte.

Această metodă de creaţie extrem de originală l-a făcut să aibă cel puţin două versiuni, dacă nu şi mai multe, pentru o mare parte dintre lucrările sale.
Arta lui Mihai Ţăruş este influenţată de naveta pe care o face de mai bine de cîteva decenii între Chişinău şi Petersburg. Pe undeva, aceasta este şi un produs al acestei navete artistice şi existenţiale care a început în perioada sovietică.

Mihai Ţăruş: „Acolo eram mai liber decît aici. Nu trebuia să merg la compromisuri. Puteam trăi numai din pictură. Acolo se mai admitea şi o altfel de artă care se chema arta neoficială, non-conformistă sau abstractă, iar eu făceam parte din această grupare de artişti. Aici nu a existat aşa o opoziţie oficială.”

Cu toate că arta lui Mihai Ţăruş poate fi echivalată cu arta non-figurativă, el mai încearcă să reprezinte în tablourile sale realitatea sa interioară, indiferent că acesta creează la Chişinău sau la Sankt-Petersburg.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG