Linkuri accesibilitate

Avantajele unui acord de liber schimb aprofundat și cuprinzător


Iurie Gotișan
Iurie Gotișan

Iurie Gotișan: „Nu există probleme la armonizarea legislaţiei Moldovei cu cea UE, ci la implementarea reformelor”

Iurie Gotişan: „Pe lângă multitudinea de capitole şi dimensiuni ale acordului de asociere cu Uniunea Europeană, discuţiile şi negocierile pe marginea acordului de liber schimb aprofundat şi cuprinzător, sau comprehensiv cum mai este numit, sunt unele dintre cele mai importante. De fapt, negocierea acestui acord este partea blocului economic, unul din cele patru ca importanţă privind acordul de asociere, pe care tinde Moldova să-l obţină de la Uniunea Europeană. Actualmente, din câte ştiu, partea moldovenească se află în negocieri la nivel de experţi, sau consultanţi. Însă negocierile oficiale cu privire la acest acord vor demara în primele luni ale anului viitor.”

Europa Liberă: Ce avantaje ar oferi un asemenea acord de liber schimb aprofundat şi cuprinzător în comparaţie cu celelalte acorduri existente între Republica Moldova şi Uniunea Europeană şi care definesc acest cadrul al relaţiilor comerciale?

Iurie Gotişan: „Un asemenea acord presupune că în cazul în care Republica Moldova va obţine acest regim de comerţ cu Uniunea Europeană, i s-ar reduce şi mai mult tarifele vamale, garantându-se astfel accesul liber al exportatorilor moldoveni pe pieţele Uniunii Europene, care este asigurat în prezent de preferinţele comerciale autonome şi care este limitat prin anumite cote la export. Adică, acces nelimitat şi fără restricţii tarifare a tuturor produselor noastre pe piaţa Uniunii Europene, ca şi pentru produsele fabricate în spaţiul comunitar pe piaţa noastră. Pentru consumator asta înseamnă un sortiment mult mai larg de produse la preţuri mai reduse. De altfel, se va introduce şi un control al calităţii şi o supraveghere a pieţei interne, lucru care actualmente lasă de dorit. Intrarea în vigoare a unui asemenea acord presupune renunţarea treptată la tot felul de taxe, înainte de toate, după cum am menţionat a celor vamale. Sigur că încasările la bugetul de stat se vor reduce, ca urmare a eliminării a unor astfel de taxe, dar totuşi trebuie să luăm în calcul, că beneficiile sunt mai mari decât costurile. Obţinerea acestui acord va oferi, spre exemplu, Moldovei o liberalizare a serviciilor avia, adică intrarea companiilor lowcost cu preţuri mici în spaţiul Republicii Moldova. O liberă mişcare a forţei de muncă, o liberă mişcare a capitalului financiar, liberalizarea pieţei energetice şi multe altele, care sunt în avantajul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Ca să facă faţă concurenţei europene, întâi de toate la calitate şi standarde, economia Republicii Moldova ar trebui să urce până atunci la acest nivel al calităţii şi standardelor Uniunii Europene, probabil.

Iurie Gotişan: „Bineînţeles, cu toate că pot spune cu certitudine, că spre binele nostru, nu prea există probleme privind armonizarea legislaţiei locale cu cea a Uniunii Europene. Însă, din păcate, implementarea reformelor lasă încă mult de dorit. Nu există probleme la armonizarea legislaţiei, ci la implementarea anume a acestor reforme. Şi cred că o atenţie deosebită trebuie acordată problemei respectării standardelor, să zicem, sanitare ale Uniunii Europene de către producătorii moldoveni. Înclin să presupun că ne vom poticni la aceste negocieri atunci când se va discuta calitatea produselor, în particular a celor agroindustriale. Cred eu că calitatea încă redusă a unor grupe de produse moldoveneşti nu permite actualmente reorientarea masivă a exporturilor spre pieţele din Occident. Cu toate că exporturile Republicii Moldova pe pieţele Uniunii Europene sunt estimate la peste 53 de procente din total. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, probabil, că şi managerii locali nu sunt atât de agresivi în promovare şi prea puţin investesc pe segmentul de marketing, în care se alocă doar unu-trei la sută din cifra de afaceri, pe când, spre exemplu, companiile din România alocă undeva între 10-15 la sută din cifra de afaceri pentru promovarea produselor şi serviciilor.”

Europa Liberă: Până atunci, însă, este o cale lungă, iar Moldova trebuie să închidă nişte capitole de negocieri. Deocamdată aceste negocieri încă nu au început.

Iurie Gotişan: „De regulă, atunci când sunt întrunite anumite precondiţii, sunt lansate şi negocierile oficiale asupra acordului de comerţ liber. Şi cred eu că pe intern ar trebui să aibă loc cât mai multe consultări cu oamenii de afaceri, prin care să le explice despre avantajele acestui regim de comerţ. Acum ca niciodată de capacitatea şi iscusinţa Guvernului, dar şi a societăţii civile, care se face nu mai puţin responsabilă de a gestiona şi implementa reforme, inclusiv din punct de vedere economic şi social, va depinde şi viitorul european al Republicii Moldova. Nu trebuie să uităm că Uniunea Europeană este cel mai mare importator de produse agroalimentare din lume. Însă acestea trebuie să fie de o calitate înaltă, iar pentru asta trebuie să instituim un control riguros al produselor agricole, care să respecte normele de pe piaţa comunitară, dat fiind faptul că peste 30 la sută din exporturile moldoveneşti cuprind anume produse agroalimentare.”
XS
SM
MD
LG