Linkuri accesibilitate

Parteneriat strategic româno-polon


Bronislaw Komorowski
Bronislaw Komorowski

Președinții Băsescu și Komorowski semnează la București un plan de acțiune vizînd politica de securitate, securitatea energetică și securitatea în vecinătatea de est.

'Problema Republici Moldova nu este doar o problema a Romaniei, ci a intregii Uniuni Europene” a declarat astazi presedintele Poloniei Bronislaw Komorowski dupa discutiile pe care le-a avut cu omologul sau roman Traian Basescu. Intilnirea celor doi sefi de stat are loc intr-un moment special, prilejuit pe de o parte de semnarea unui parteneriat strategic romano-polon si pe de alta parte de apropiata reuniune la nivel inalt a Aliantei Nord Atlantice, care va avea loc luna viitoare la Lisabona.

Polonia este gata sa se implice in solutionarea chestiunii transnistrene si vine cu o experienta de negociere substantiala si poate cu o intelegere superioara a relatiei cu Rusia. Aceasta implicare se suprapune peste initiativa cancelarei germane Angela Merkel de a proba bunele intentii ale Moscovei in relația cu occidentul prin gasirea solutiei pentru Transnistria si retragerea trupelor rusesti din aceasta enclava, care continua sa fie un potential focar de infectie la granitele Uniunii Europene.

In capitala Romaniei a fost semnat astazi si Planul de Actiune rezultat din parteneriatul strategic romano-polon. Documentul vizeaza mai multe domenii sensibile, cum ar fi politicile de securitate, industria de aparare, securitatea in vecinatatea estica, dar si securitatea energetica. Dincolo de ecuatia regionala si triunghiul Republica Moldova-Polonia-Romania, triunghi pe care Traian Basescu vrea sa-l puna la lucru intr-un concert european mai larg, cei doi sefi de stat au vrut sa-si puna de acord punctele de vedere inaintea summitului NATO de la Lisabona unde membrii Aliantei vor discuta un parteneriat mai larg cu Federatia Rusa, inclusiv participarea acestei tari la scutul anti-racheta, care va fi construit pe teritoriul Romaniei.

In orice caz presedintii Poloniei si Romaniei au decis la intilnirea de astazi ca au pareri comune asupra securitatii europene si regionale, ca cele doua tari
se vor sustine reciproc atit in Uniunea Europeana, cit si in NATO.
XS
SM
MD
LG