Linkuri accesibilitate

Indexul prosperității - Moldova pe ultimul loc european


Institutul Legatum: „Doar 40 % dintre moldoveni se declară satisfăcuți de nivelul lor de viață”.

Institutul britanic Legatum a fat publicitatii astazi indexul prosperitatii, un clasament al tarilor lumii nu numai dupa gradul de bunastare materiala sau evolutii economice, ci si dupa aprecierea subiectiva a gradului de multumire a oamenilor. In opinia cercetatorilor de la acest institut numai bunastarea materiala nu face o natiune fericita pe termen lung. Moldova este plasata pe pozitia 86. Ce criterii foloseste Institutul Legatum?

Criteriile cu care opereaza acest clasament sunt multiple, si fiecare are un anume punctaj – de la starea economiei la cit de multumiti sunt oamenii de viata pe care o duc si chiar daca bunaoara, tarile din Europa de Rasarit obtin scoruri mari la gradul de educatie al oamenilor, faptul ca unul dintre cele mai prezente fenomene sociale din aceste tari este coruptia, le face sa nu obtina scoruri prea mari. Asadar e un clasament complet si cu multe fatete care ar trebui sa se echilibreze intre ele. Ca de obicei pe locurile fruntase in Europa se afla tarile nordice, Norvegia, Danemarca, Finlanda si Suedia. Moldova, cu a sa pozitie 86, este pe ultimul loc european.

Statele Unite, in clasamentul universal, sunt plasate pe pozitia 10, fiind de altfel, si singura tara mare – ca intindere si populatie – plasata in primele pozitii.

Revenind la Moldova – economia ei este plasata pe pozitia 104, sustinindu-se ca desi in ultimul timp Produsul Intern Brut a crescut „Moldovenii se zbat inca sa isi poata permite lucrurile necesare in viata”. Ca urmare, nu este surprinzator ca doar 40 % dintre moldoveni se declara satisfacuti de nivelul lor de viata.

La capitolul legat de incurajarea spiritului antreprenorial si al posibilitatilor intreprinzatorilor, Moldova este pe pozitia 63, potentialul de afaceri fiind limitat de o infrastructura tehnologica slaba. Numarul de telefoane mobile din Moldova, de exemplu, este sub media internationala. Numai 53% dintre moldoveni cred ca pentru a putea avea succes in viata trebuie sa muncesti mult. Este, scriu cei de la institutul britanic, una dintre cele mai scazute rate de optimism „antreprenorial” din lume.

Moldovenii nu sunt multumiti nici de cum sunt guvernati si nici nu au incredere in institutiile statului. De aceea, la acest capitol, Moldova este plasata pe pozitia 89, expertii britanici caracterizind sistemul politic drept „o democratie partiala” cu o birocratie excesiva. Numai unul din 4 moldoveni crede ca alegerile, oricare ar fi ele, sunt corecte, ceea ce, din nou, plaseaza Moldova printre cele mai pesimiste tari la aceasta variabila.

In ciuda faptului ca multi moldoveni intra in universitati, forta de munca este slab calificata pentru standardele europene. Potrivit unui sondaj de opinie din 2009, numai 69 % dintre moldoveni sunt multumiti de nivelul de educatie pe care il primesc copiii lor in scoli.

Moldovenii nu stau prea bine nici la banii pe care ii cheltuiesc pentru propria sanatate, ceea ce se datoreaza veniturilor foarte scazute. Numai 6 din 10 moldoveni sunt satisfacuti de starea sanatatii lor si o treime din populatie crede ca are probleme cu sanatatea, din nou, una dintre cele mai mici rate de multumire din lume la aceasta categorie.

Moldovenii nu se simt bine sa isi exprime opiniile in propria comunitate, mai cu seama opiniile politice si Moldova este, asa cum se stie, una din primele 15 tari din lume cele mai afectate de migratia fortei de munca.

In ceea ce priveste propria siguranta, mai putin de 4 moldoveni din 10 spun ca merg fara frica singuri noaptea pe strazi, iar rata furturilor este peste media internationala.

Mai mult, considera cercetatorii de la institutul Legatum de la Londra, moldovenii nu se simt liberi si nu sunt multumiti cu libertatea pe care o au, dar sunt si deseori intoleranti fata de ceilalti. La capitolul intoleranta, Moldova este intre cele 20 de tari cele mai intolerante ale lumii. Numai 53% dintre moldoveni cred ca tara lor este un loc bun pentru imigranti si 46% au aceiasi opinie privind minoritatile etnice si religioase.

In ceea ce priveste increderea pe care o au moldovenii unii in altii, situatia este inca si mai ingrijoratoare: numai 13% cred ca merita sa ai incredere in cei din preajma si numai 17% dintre moldoveni fac donatii caritabile in mod regulat. 86 % dintre moldoveni spun ca se bazeaza pe cineva aflat in strainatate si 6 moldoveni din10 sunt casatoriti, ceea ce este peste media globala si arata, potrivit studiului Legatum, ca moldovenii se bazeaza mult pe legaturile de familie.

Puse una peste alta, moldovenii nu sunt dintre cei mai fericiti europeni, potrivit acestui index al prosperitatii..
Previous Next

XS
SM
MD
LG