Linkuri accesibilitate

Sezonul fluturaşilor electorali


„La şi bun mai cheltuiesc ei bani pe afişele estea dacă apar mereu la televizor?”


A început un nou sezon al afişelor şi fluturaşilor electorali. Harnicii mesageri ai partidelor competitoare cutreieră oraşul cu mormane de hîrtie multicoloră care e lipită nu numai pe panourile de afişaj şi pe garduri. Iată, bunăoară, blazonul unui partid cu şanse efemere a fost lipit chiar pe uşile scărilor blocului nostru de locuinţe. Ce-i drept, afişele acelea n-au rezistat mult timp. Nişte cetăţeni recalcitranţi le-au dezlipit, le-au ferfiniţit şi le-au aruncat la tomberon.

„Vin tăt felu’ di rătăşiţi şî murdăresc uşile... Mai ghini lipeau nişte reclamî...” a bombănit supărat un vecin lehămetit de politică.

Deunăzi am văzut un panou mare de afişaj şi pentru prima oară am simţit crescînd în mine un soi de nedumerire. Vasăzică, mesagerii partidelor lipiseră pe acel panou cîte 30-40 de afişe care formau nişte pătrate imense de culori diferite. „La ce bun să lipeşti alături atîtea afişe identice, care au acelaşi conţinut? Nu erau suficiente două-trei sau una mai mare?” m-am întrebat. Probabil, mai multe fiind, ele îi sar în ochi de departe trecătorului, îl îmbie să se apropie. La fel de adevărat e şi faptul că trecătorului îi este de ajuns un singur afiş. Că doar n-o să citească de 40 de ori acelaşi mesaj!

Mai este se pare un motiv care îi obligă pe mesagerii partidelor să înşire în acelaşi loc zeci de afişe gemene. Fiind mai multe, ele sînt mai greu de astupat sau de rupt. Concurenţii trebuie să depună eforturi suplimentare. Un singur afiş mare, dacă e astupat pe jumătate, îşi poate pierde mesajul. Or, mesajul poate fi înţeles dacă măcar un singur afiş mic din 40 nu e acoperit.

În anii precedenţi am văzut multe afişe partinice acoperite de afişele altor partide. Să sperăm că acum va fi altfel. În anii precedenţi am văzut multe afişe partinice lipite pe copaci. Să sperăm că măcar anul acesta copacii vor fi lăsaţi în pace.

Iar vecinul meu lehămetit de politică e de părere că mormanele de afişe şi fluturaşi electorali sînt pur şi simplu o risipă de bani. „La şi bun mai cheltuiesc ei bani pe afişele estea dacă apar mereu la televizor? Undi mai pui că îi vezi şi pe panourile publicitare imense împrăştiate în tăt oraşul... ”
XS
SM
MD
LG