Linkuri accesibilitate

Bugetul justiției moldave: 58% pentru judecători și 2% pentru actul justiției


Raportul expertilor Comisiei Europene pentru Eficiența Justiției în statele Consiliului Europei

Inainte de a acorda premiul “Balanta de cristal”(care recompenseaza practicile judiciare inovatoare) unei instante de judecata din Bulgaria, Comisia Europeana pentru Eficienta Justitiei, corp de experti de pe langa Consiliul Europei, a publicat astazi, la Ljubliana, cel de-al patrulea raport de evaluare a sistemelor judiciare europene.

Documentul care se bazeaza pe datele acumulate in perioada 2004- 2008, analizeaza functionarea sistemelor judiciare din 45 de state membre ale Consiliului Europei, mai putin cele din Germania si Liechtenstein, tari care nu au participat la acest exercitiu.

Potrivit documentului, in 2008 Moldova a alocat judecatoriilor putin peste 2 euro pe cap de locuitor, cifra ce o trimite, aparent, in coada clasamentului. Topul tine cont si de puterea economica a tarilor respective, fapt care face oarecum fireasca pozitionarea Moldovei pe ultimul loc. Ucraina aloca si ea putin peste 3 euro in conditiile in care media europeana este de 26,8 euro.

Intre 2006 si 2008 bugetul justitiei in Moldova a fost suplimentat cu aproximativ 15 milioane de euro, ceea ce corespunde unei cresteri in jur de 57%. Potrivit documentului Romania a alocat in aceeasi perioada cu 38% mai mult iar Ungaria a crescut sustinerea bugetara a justitiei cu 197 %.

Raportul evidentiaza diferente majore intre tarile europene. In timp ce statele care zeci de ani au finantat in mod sustinut reformele in justitie, cum este cazul Belgiei, Islandei sau Irlandei, aloca acum sume mici din buget acestui sector, altele cum sunt Marea Britanie sau Norvegia, au operat taieri drastice.

Cea mai mare parte a banilor pe care ii primeste justitia moldoveana este directionata catre salarii si cladiri. Situatia este asemanatoare cu cea a vecinilor din est insa un pic diferita in statele vestice unde cheltuielile cu actul judiciar au o pondere aproape la fel de mare cu cea a salariilor. O situatie interesanta regasim in Armenia care aloca sume importante pentru a-si scoli personalul juridic.

Documentul mai precizeaza ca, in Moldova 58% din bugetul justitiei este atribuit judecatoriilor, in jur de 40% procuraturilor si restul de 2 procente este indreptat catre asistenta juridica.

Dupa cum scriu si autorii raportului, aceste date evidentiaza prioritatile fiecarui stat cu privire la functionarea procesului legislativ. In statele nordice cum e cazul Marii Britanii, Norvegiei sau Suediei, instantele judecatoresti nu primesc un procent atat de mare din buget, accentul fiind pus pe asistenta juridica. Explicatia, spun autorii studiului, este aceea ca in aceste state “tendinta societatii este mai putin litigioasa”. De altfel, concluzia studiului este sustinuta si de procentul mare alocat din buget procuraturilor in statele estice, cum este si cazul Moldovei, unde procuratura primeste peste media europeana.

Cat priveste accesul la justitie, studiul aminteste ca in afara de Azerbaidjan si Ucraina, toate statele membre ofera consiliere juridical si avocati din oficiu pentru delicte indiferent de gravitate.

In general, sistemele juridice ale statelor din centrul si estul Europei opereaza cu mai multi judecatori pe cap de locuitor decat in vestul Europei.

Daca in Suedia, Elvetia, Marea Britanie se reduc efectivele de judecatori, tarile emergente in care se produc reforme ale sistemelor juridicare, se opereaza cresteri. Studiul evidentiaza ca in sistemele juridice din centrul si estul Europei se opereaza cu mai multi judecatori decat in Europa occidentala, Bulgaria si Moldova fiind cateva dintre tarile unde exista cel mai mare numar de judectori pe cap de locuitor.

Cat priveste compensatiile primite de justitiabili ca urmare a erorilor din sistemul judiciar, Romania, impreuna cu inca16 state intre care si Moldova, inca nu acorda daune pentru lungimea excesiva a proceselor.

Si salariile judecatorilor si procurorilor au fost analizate de Raportul expertilor Comisiei Europene pentru Eficienta Justitiei.

Studiul avertizeaza ca situatia difera de la o tara la alta in functie de standardul de viata, de produsul intern brut al tarii respective, de varsta si de experienta. De pilda, in tarile vestice un nou judecator sau procuror are un salariu de peste 100.000 de Euro pe an dar asta pentru ca pana sa aiba aceasta calitate a realizat un stagiu indelungat si are o experienta profesionala vasta. Extremele sunt Moldova cu un salariu anual brut pentru un judecator de la Curtea Suprema de Justitie de 5100 de EURO si Irlanda cu peste 257000 de Euro un judecator de acelasi rang.

Tendinta europeana este cresterea salariilor judecatorilor si judecatorilor in comparatie cu salariul brut la nivel de tara.
XS
SM
MD
LG