Linkuri accesibilitate

Verticalitatea mi-o voi păstra pînă la sfîrșitul vieții


La emisiunea din 25 octombrie
La emisiunea din 25 octombrie

Dezbateri la Pro TV: Un portret Serafim Urechean


Serafim Urechean s-a lansat în politică având deja în spate o experienţă administrativă inegalabilă. Ca lider de partid însă a trebuit să măsoare cămaşa de opozant şi să obţină câteva victorii la limita înfrângerii până să urce în sfârşit pe olimpul puterii.



De meserie inginer-constructor, absolvent al Institutului Politehnic, Serafim Urechean a urcat foarte repede pe linia partidului comunist din fosta Uniune Sovietică. La numai 35 de ani a fost ales preşedinte al comitetului executiv raional Anenii Noi. Peste doi ani, în 1987, a ajuns în conducerea sindicatelor, care după căderea URSS s-au transformat în Federaţia sindicatelor independente, a cărui preşedinte a fost până în anul 1994. În paralel, Serafim Uerchean a fost şi deputat în primul Parlament, conducând fracţiunea independenţilor.

În 1994, prin decretul lui Mircea Snegur, a ajuns primar al municipiului Chişinău. Funcţie pe care a deţinut-o timp de 11 ani şi pe care a abandonat-o, aparent, de bună voie în 2005 în favoarea mandatului de deputat. Se pare însă că alegerea nu a fost uşoară. După venirea la putere a comuniştilor în 2001, primăria capitalei a fost ţinta predilectă a puterii centrale.

Între timp, Serafim Urechean a devenit unul din liderii Alianţei Moldova Noastră, apărută în 2003, prin fuzionarea mai multor partide cu doctrine destul de diferite. AMN şi-a revendicat titlul de principala forţă de opoziţie. Şi-a propus să preia puterea în 2005, dar a obţinut al doilea rezultat după comunişti. Foştii săi aliaţi din PD şi PSL îl părăsesc, votându-l pe Voronin preşedinte.
In Profunzime - cadru din emisiunea din 25 octombrie


Încercarea lui Serafim Urechean de a consolida formaţiunea, preluând conducerea AMN, a adâncit însă scindarea. Din Alianţă pleacă social-democraţii în frunte cu Dumitru Braghiş, iar apoi şi grupul liberal, după ce Serafim Urechean, spre suprinderea unora, a decis să scape de concurenţa unor figuri importante din partid, între care Vitalia Pavlicenco şi Anatol Ţăranu.

Trecută prin cataclisme interne, Alianţa Moldova Noastră le-a oferit însă o adevărată surpriză celor care se pregăteau s-o scoată din calcule. AMN câştigă în 2007 la alegerile locale în jumătate din cele două treimi de raioane pierdute de comunişti. Încercând să-şi revigoreze titlul de principala forţă de opoziţie, AMN a început însă să piardă teren în faţa altor concurenţi mai tineri şi mai atractivi – PL şi PLDM. Astfel, la parlamentarele din 2009, formaţiunea lui Serafim Urechean acumulează sub 10%, iar la anticipate şi mai puţin.



În ciuda percepţiei, reale sau induse, că ar fi cea mai slabă verigă a coaliţiei democrate, AMN a demonstrat că-şi ţine cuvântul şi, alături de PLDM şi PL, nu a cedat votul de aur comuniştilor. Serafim Urechean a devenit prim-vicepreşedinte al Parlamentului. AMN-ului i-au revenit 4 portofolii în guvern şi funcţia de procuror general.
XS
SM
MD
LG