Linkuri accesibilitate

Mizele politice următoare (Mihai Ghimpu în Adevărul)


Noua poziție a lui Traian Băsescu în chestiunea tratatului de frontieră (Evenimentul zilei)

Uniunea Europeana nu se va mai extinde spre est in urmatorii 10 ani, exceptand statele din Balcanii de Vest, dar Republica Moldova ar putea primi, drept consolare, regim de liberalizare a vizelor – se arata intr-o sinteza publicata de ziarul Adevarul, si care porneste de la agenda reuniunii de astazi, de la Bruxelles, a ministrilor de externe din tarile membre.

In acelasi cotidian, presedintele interimar Mihai Ghimpu a acordat un interviu in care vorbeste despre mizele politice ale urmatoarelor saptamani si despre starea tarii. Principalul este ca Alianta pentru Integrare Europeana sa ramana la putere si dupa 28 noiembrie – cu toate ca nu a reusit sa intre in alegeri cu un pact de neagresiune semnat intre partidele sale. Oricum, Partidul Liberal, al carui lider este Ghimpu, nu va genera dispute de ordin electoral, fie si numai pentru ca a ramas oarecum singur pe dreapta esichierului politic. Celelalte trei formatiuni din AIE s-ar fi deplasat mult spre stanga, in opinia sa, si au mai degraba perspectiva sa ajunga la atacuri reciproce. Principalele reusite ale mandatului sau interimar ca sef de stat sunt mentinerea aliantei, stimularea unui sentiment de demnitate in randul populatiei care este inca dominata de comunism, pastrarea echilibrului economiei si ridicarea la cel mai inalt nivel de pana acum a relatiilor cu Romania – se arata in interviul din Adevarul.

In Evenimentul zilei, Ioana Lupea comenteaza noua pozitie a presedintelui Traian Basescu, care s-a declarat recent dispus sa sprijine semnarea unui tratat de frontiera intre Romania si Republica Moldova. Explicatia ar fi ca doreste sa dea astfel atuuri suplimentare partidelor din Alianta pentru Integrare Europeana in batalia electorala, chiar daca sacrifica visele de unire cu tara de peste Prut.

Romania libera rezuma principalele idei expuse de ministrul roman de externe Teodor Baconschi intr-un interviu publicat de The Wall Street Journal, si o face dupa ce interviul a fost pomenit de presa rusa, respectiv de Nezavisimaia Gazeta. Articolul de aci reaminteste etape mai vechi: cea de la inceputul anilor nouazeci, cand Moldova era dispusa sa se uneasca cu Romania renuntand la Transnistria. Acum, problema nu se mai pune deloc asa: retragerea Rusiei din Transnistria este conditia pusa de Uniunea Europeana pentru reglementarea conflictului. Indeplinirea ei nu pare deloc apropiata, judecand dupa cele spuse recent de ambasadorul rus la Chisinau, Valeri Kuzmin: retragerea munitiilor a devenit imposibila, iar mentinerea trupelor – iminenta, tocmai ca garantie a nereluarii conflictului.
XS
SM
MD
LG