Linkuri accesibilitate

Pentru europenizarea economiei moldovene


Veaceslav Untilă (MAE): „locul R. Moldova este în UE şi nu doar geografic.”


Partidul Miscarea Actiunea Europeana este al saselea in buletinul de vot. „Mai multe fapte, mai puţină politică!” este sloganul formatiunii pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie. Invitatul editiei electorale este Veaceslav Untilă, presedintele partidului
.

Europa Liberă: Aţi cerut, dle Untilă, ca partidele democratice să se unească în jurul unor pricipii comune pentru a realiza un proiect de modernizare a Republicii Moldova. De ce nu aţi reuşit să deveniţi o singură voce, una puternică?

Veaceslav Untilă
: „Denumirea noastră, „Mişcarea Acţiunea Europeană”, indică că noi vedem Republica Moldova în UE, oricum noi venim în campanie electorală şi cu sloganul: „Mai multe fapte, mai puţine promisiuni”. Nu întâmplător am făcut acest lucru, fiindcă noi nu vrem să facem politică de dragul politicii, noi ne-am săturat de toate certurile şi gălăgia care se face în Parlament, oamenii nu mai acceptă aşa o atitudine. Noi vrem mai multe fapte şi mai puţină politică. Îmi pare rău că nu am izbutit să conving liderii Alianţei pentru Integrare Europeană să semnăm un protocol. Am insistat de mai multe ori, din păcate s-a terminat aşa cum s-a terminat".
Veaceslav Untilă


Europa Liberă: De ce sunt atât de dispersaţi aceşti democraţi, care se regasesc in mai multe partide?

Veaceslav Untilă: „Asta mă şi interesează, pentru că în 2009 au venit cu foarte multe promisiuni în faţa electoratului, dar atunci când am izbutit, totuşi, să venim cu o guvernare democrată, poate pentru prima dată în Republica Moldova, eu am aşteptat mai mult. Noi am fost membri ai Alianţei, grupul parlamentar MAE, am votat toate proiectele de legi dezinteresat, nu am cerut posturi, nu am cerut nimic, noi am vrut să fim uniţi, pentru ca niciodată, în niciun caz, comuniştii să nu mai vină la guvernare în Republica Moldova”.

Europa Liberă: Dle Untilă, de ce credeţi că merită MAE să reprezinte alegătorii în viitorul legislativ?


Veaceslav Untilă
: „Vreau să vă spun că noi, Mişcarea Acţiunea Europeană, venim cu fapte concrete”.

Europa Liberă: Ce vă face diferiţi de ceilalţi concurenţi electorali?

Veaceslav Untilă: „În primul rând, Mişcarea Acţiunea Europeană în anul 2009, atunci când era pericolul ca voturile de la formaţiunile politice după restribuire să treacă la comunişti, a chemat alegătorii să voteze pentru formaţiunile democratice, este un fapt. Doi - noi, cei de la Mişcarea Acţiunea Europeană am insistat ca ziua de 2 martie să fie ziua comemorării celor căzuţi la Nistru. Noi, în cadrul Parlamentului Republicii Moldova, am insistat şi am creat o comisia specială pentru examinarea situaţiei de la Moldova-Gaz, mă refer la creşterea tarifelor la gazele naturale, dar cel mai important ce a izbutit MAE, şi cu ce venim acum în prim plan, este că noi am iniţiat un proiect de lege care trebuia să aducă pensiile şi salariile la minimul de existenţă în Republica Moldova".

Europa Liberă: Dl Mihai Ghimpu, preşedintele interimar, v-a reproşat şi v-a cerut să veniţi şi cu sacul de bani, nu numai cu sacul plin cu semnaturi...


Veaceslav Untilă: „Aşa a fost, dar vreau să vă spun că nu era pur şi simplu un proiect al lui Veaceslav Untilă, era un proiect popular, fiindcă eu în spate aveam 12 mii de semnături. Atunci s-a vorbit că este o chestie populistă, că nu sunt bani, dar până la urmă aceşti bani s-au găsit. În cadrul Alianţei eu spuneam că nu insist să fiu autorul acestui proiect, spuneam: haideţi să-l dăm din partea Alianţei. Este important pentru cetăţenii Republicii Moldova, ca atunci când vorbim de o viaţă mai bună, să începem cu cei care au nevoie de un trai decent, de un minim de existenţă. Noi am izbutit să facem acest lucru”.

Europa Liberă: Dle Untilă, fără reforme nu ai de unde să găseşti bani...

Veaceslav Untilă
: „Dar noi în această campanie venim şi cu un program de modernizare, noi îl numim de europenizare a economiei Republicii Moldova. Este un program care în momentul când o să fie implementat o să avem foarte bune rezultate. Vom putea asigura 60 de mii de locuri de muncă în fiecare an”.

Europa Liberă: Cum şi unde veţi găsi aceste locuri de muncă?


Veaceslav Untilă
: „Aşteptam întrebarea. Noi ne propunem să implementăm în toate localităţile din Republica Moldova industria prelucrătoare, care este lipsă, şi acest lucru să-l facem cu ajutorul statului, în primul rând, şi cu ajutorul cetăţenilor Republicii Moldova care astăzi lucrează în exterior. Noi o să creăm aşa condiţii că cetăţenii Republicii Moldova care trimit bani acasă să nu-i folosească pentru procurarea caselor, automobilelor, reparaţii, etc”.

Europa Liberă: Dle Untilă, e uşor de spus, e greu de realizat. Ştiţi că moldovenii nu se prea grăbesc să vină cu investiţii în Republica Moldova, mă refer la cei aflaţi la muncă peste hotare, şi nici alţi investitori străini nu se grăbesc să vină. Deocamdată, condiţiile pentru a investi nu sunt cele mai bune, garanţiile nu le sunt asigurate. Vreau să vă întreb, de ce moldovenii continuă să aleagă între est şi vest?


Veaceslav Untilă
: „Este, la fel, o problemă a noastră. Noi, odată şi pentru totdeauna trebuie să luăm o decizie foarte clară - locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană şi nu doar geografic. În privinţa cetăţenilor Republicii Moldova care lucrează în exterior, nimeni nu le-a creat condiţii, nu le-a creat facilităţi ca ei să vină să investească aici. Noi avem un program care prevede facilităţi fiscale, facilităţi de alt ordin. Suntem convinşi că cetăţenii vor veni în localitatea de unde au plecat şi vor investi în această industrie prelucrătoare, care o să fie una foarte rentabilă, şi care o să creeze locuri de muncă, pe de o parte, şi pe de altă parte, o să impună ţăranul nostru să revină, să procure vite, să lucreze în agricultură, fiindcă tot produsul final va fi vândut la alt preţ, iar materia primă pe care ţăranii noştri o vor dobândi, va avea unde să fie prelucrată”.

Europa Liberă: Dle Untilă, de ce nu faceţi dvs investiţii, pentru că din cate inteleg aveţi bani. În declaraţia dvs de avere aţi scris că aveţi un apartament, o treime dintr-o casă, un garaj şi un automobil. Totodată deţineţi un cont bancar de 30 de mii de lei, 2% din fondul statutar al S.A. „Moldcargo” pe care în 2009 l-aţi evaluat la 260 de mii de lei, aţi declarat că aţi câştigat din salariu 293 mii lei, la care se adaugă 124 mii lei din pensii. Cu toate acestea, şi în 2009, şi în 2010, Veaceslav Untilă a făcut propriului partid donaţii generoase care, însumate, depăşesc veniturile sale. Doar pentru referendumul din 5 aprilie, aţi donat 650 mii de lei. De unde aceşti bani şi de ce nu i-aţi investit într-o afacere?

Veaceslav Untilă: „Aveţi dreptate, partidul costă şi costă foarte mult, şi da, în linii mari eu fac mari eforturi ca să menţinem această formaţiune politică, fiindcă chiar dacă legea cu privire la partidele politice chiar dacă prevede finanţarea partidelor din bugetul statului, deocamdată acest lucru nu s-a întâmplat. În ceea ce priveşte diferenţa pe care aţi văzut-o, eu nu am ascuns nimic, cu adevărat am făcut acest lucru. Sunt foarte mulţi cetăţeni în Republica Moldova care astăzi simpatizează Mişcarea Acţiunea Europeană, şi care vin la formaţiunea noastră politică, mai ales oameni de afaceri, şi fac donaţii.”

Europa Liberă: Va multumim pentru acest interviu electoral.
XS
SM
MD
LG