Linkuri accesibilitate

Irakul - o istorie recentă în documente secrete


Fondatorul site-ului Wikileaks, Julian Assange simbătă la conferința de presă de la Londra
Fondatorul site-ului Wikileaks, Julian Assange simbătă la conferința de presă de la Londra

Amenințările vin dinspre Iranul vecin dar și din rivalitățile etnice și de clan care preced invazia americană, dar se mențin și astăzi.


O noua scurgere de informatii prin intermediul situlul de Internet WikiLeaks pune in discutie campania militara Americana in Irak. Care sint dezvaluirile importante ne va spune in continuare corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Cel mai important este ca scurgerile de informatii dau la iveala un Irak divizat intre comunitati etnice si afectat de amestec strain, conditii care ar putea indica o posibila prabusire in haos, dupa incheierea retragerii americane. Raportul publicat de WikiLeaks acopera perioada 2004-2010 si sprijina ceea ce multi experti cred si anume ca Statele Unite ar trebui sa mentina in tara mii de militari dupa 2011, pentru a asigura stabilitatea tarii.

Amenintarile descrise in document vin dinspre Iranul vecin dar si din rivalitatile etnice si de clan care preced invazia americana, dar se mentin si astazi. Documentul demonstreaza slabiciunea institutiilor irakiene, chiar inainte de izbucnirea violentelor inter-etnice in 2006-2007. In toamna lui 2005, armata americana a descoperit un complot vizind asasinarea unor oficialitati irakiene. In septembrie, acelasi an, aparent un numar de judecatori au fost rapiti si batuti la Balad. Si exemplele continua, incluzind alegatii de tortura in statii de politie irakiene, care au fortat consilieri americani sa petreaca nopti in inchisori pentru a se asigura ca nu sint incalcate drepturi ale detinutilor. Dar abuzurile nu au incetat, asa cum arata alte documente din 2009.

Rapoartele date publicitatii, care par autentice dar nu au fost confirmate oficial, dau la iveala si progrese. In primul rind confirma ideea ca dupa virful din 2006-2007, violentele au scazut in intensitate. Dar analisti se tem ca fortele de securitate irakiene nu vor fi in stare sa mentina ordinea dupa preconizata retragere in decembrie 2011 sau ca tara va incape pe miinile unui dictator cum a fost Saddam Husein. O dovada ca situatiaa e instabila este ca partidele politice nu sint in stare sa formeze un nou guvern, la sapte luni dupa alegeri.

Adversarii premierului Nouri al-Maliki spun ca scurgerile de documente arata de ce acesta nu trebuie lasat sa-si consolideze puterea. Maliki spune ca publicarea documentelor este menita sa-i saboteze cariera politica. O alta temere la Washington e Iranul. Inainte de invazie, Irakul predominant arab era mai puternic militar decit Iranul persan, un vechi adversar. Acum, situatia este exact opusul acelor ani. Irakul are nevoie de ani de zile pentru a-si reconstrui un aparat de securitate eficace.
XS
SM
MD
LG