Linkuri accesibilitate

Long live second-hand!


Într-o ţară a sărăciei endemice second-hand-ul nu va dispărea.


Deunăzi sute de ucraineni au protestat, la Kiev, împotriva unui proiect guvernamental ce interzice importul de haine şi încălţăminte second-hand. Zice-se că de importul şi comercializarea hainelor second-hand în Ucraina se ocupă peste 300 000 de persoane. Protestatarii adunaţi în faţa Parlamentului ucrainean au scandat lozinci ce exprimau o hotărîre de granit: E nevoie de second-hand! Nu ne puteţi lipsi de munca noastră! Cu pensiile noastre, nu ne putem îmbrăca decît în second-hand!

Asta deci se întîmplă în ţara vecină. Şi mă gîndesc că protestele din Ucraina ar trebui să ne intereseze şi pe noi, cetăţenii Republicii Moldova. E adevărat că la noi deocamdată comercianţii de haine folosite nu organizează mitinguri, dar totodată îmbrăcămintea second-hand se vinde şi acum aici ca pîinea caldă, exact ca în zorii tranziţiei. Că doar nu sînt pensiile moldovenilor mai enorme decît acelea ale ucrainenilor.

Îmi amintesc de un reportaj pe care l-am văzut acum cîteva luni la o televiziune comercială. Vasăzică o reporteriţă harnică se ţinea scai de un inspector care venise să controleze activitatea unui proprietar de depozit. Şi-l tot întreba reporteriţa pe acel inspector dacă a comis sau nu proprietarul nereguli, dacă va fi sau nu el amendat. Fireşte, e şi ăsta un reportaj care aţîţă curiozitatea telespectatorilor. Dar impresia mea a fost că reporteriţa a ratat o poveste interesantă. Depozitul cu pricina era uriaş şi... burduşit cu haine second-hand. Se putea, prin urmare, face un reportaj de o cu totul altă natură. Cum de mai există asemenea depozite în anul 2010? Cine sînt oamenii care cumpără azi încălţăminte folosită şi se deosebesc ei de fanii second-hand-ului din zorii tranziţiei?

Dacă asemenea depozite uriaşe există, e de presupus că marfa second-hand e în vogă. Într-o ţară a sărăciei endemice second-hand-ul nu va dispărea. De aceea, ar trebui să ne gîndim de pe acum ce se va întîmpla dacă şi guvernul autohton va proceda la fel ca guvernul ucrainean. Guvernanţii ucraineni şi-au motivat interdicţia în felul următor: o parte din marfa second-hand e de contrabandă şi periclitează dezvoltarea industriei textile a ţării. Dar la noi cum e?
XS
SM
MD
LG