Linkuri accesibilitate

24.10 - București: Ziariştii religiei dezastrului naţional


Horia Roman Patapievici
Horia Roman Patapievici

Jurnaliştii încruntaţi, care nu dau doi bani pe idealul de a-şi informa corect cititorii, care nu vor să fie decât profeţi şi iluminaţi, au devenit preoţii noii religii naţionale.


24 octombrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; comentariu: Horia Roman Patapievici).

Ziariştii religiei dezastrului naţional.


„În ultimii ani a apărut la noi o nouă specie de jurnalist: nu este nici jurnalist de informaţie, nici de comentariu. Este cronicarul apocaliptic şi încruntat al propriilor obsesii, este profetul dezastrele iminente şi definitive, este omul care şi-a luat sarcina de a ne avertiza că nu merită să credem în nimic din ce vedem, decât dacă este dezastros. Pornind de la această psihologie detestabilă, s-a dezvoltat o facilă filozofie a tranziţiei care este bazată pe câteva principii simple şi atrăgătoare.

Iată câteva dintre ele: totul este în paragină, ţara este ruinată şi vândută metru cu metru, unor străini de mâna a doua ori a treia. Puterea este corupta. Instituţiile statului sunt lipsite de autoritate. FMI şi Banca Mondială îşi bat joc de noi. Politica noastră externă este servilă.

Clasa politică este un dezastru. Toţi politicienii sunt corupţi. Parlamentul este inutil. Guvernul este ori impotent, ori abuziv. (...) Cred că putem spune că alegerile vor fi câştigate de partidul care va dovedi mai multă credibilitate în a manevra lozincile acestei filozofi populare. (...) Iar jurnaliştii încruntaţi..., cei care nu dau doi bani pe idealul de a-şi informa corect cititorii, care nu catadicsesc să-şi argumenteze opiniile, şi care nu vor să fie decât profeţi şi iluminaţi, aceştia au devenit preoţii noii religii naţionale, la care se închisă şi poporul de talk-show şi politicienii vituperaţi. (...)

Orice religie a dezastrului naţional pretinde salvatorul naţional. Ceea ce au reuşit jurnaliştii dezastrului naţional este în fond aducerea d-ului Iliescu şi a partidului său în situaţia de loc invidiabilă de a fi consideraţi salvatorii neamului lor...”
XS
SM
MD
LG