Linkuri accesibilitate

Rusia trebuie să-și retragă trupele din Transnistria


Teodor Baconschi
Teodor Baconschi

Interviul acordat de ministrul de externe român Teodor Baconschi ziarului Wall Street Journal.


Într-un inteviu pentru ediţia electronică a publicaţiei americane „Wall Street Journal”, ministrul român de externe Teodor Banconschi a spus că ţările din Uniunea Europeană trebuie să continue diminuarea cheltuielilor de la bugetul de stat, indiferent cît de nepopulară este această măsură, pentru că altfel Uniunea riscă să-şi piardă poziţia de frunte într-o economie globală competitivă.

Wall Street Journal” scrie că, în timp ce grevele şi demonstraţiile zguduie Franţa, în timp ce politicienii din întreaga Europă sînt confruntaţi cu nemulţumirea crescîndă a opiniei publice din cauză că încearcă să reducă cheltuielile bugetare, guvernul de la Bucureşti ia apărarea măsurilor de austeritate pe care a fost nevoit să le pună în aplicare, înaintea moţiunii de cenzură cu care se va confrunta săptămîna viitoare.

„Trebuie să recunoaştem că nu putem prelungi la nesfîrşit privilegiile statului-providenţă postbelic, trebuie să ne oprim şi să creăm altceva mai eficient”, spune Teodor Baconschi, adăugănd că, în caz contrar, Europa riscă să-şi piardă foarte curînd rolul geopolitic.

După cîţiva ani de creştere economică rapidă, explică Wall Street Journal, România a suferit o recesiune severă în 2009, şi a fost nevoită să ia o serie de măsuri, între care şi reducerea cu 25 la sută a salariilor angajaţilor la stat, pentru a acoperi găurile bugetare. „Avem un proiect ambiţios de reformare a statului în întregime, într-un efort de a injecta disciplină fiscală în sistem”, spune Baconschi.

România a aderat la Uniunea Europeană în 2007 şi este cea mai săracă ţară din Uniune, după Bulgaria. Tăierile salariale au provocat proteste ale profesorilor şi ale lucrătorilor din alte sectoare, şi o scădere masivă a popularităţii premierului Emil Boc.

Teodor Baconski, care e membru al Partidului Democrat Liberal condus de Emil Boc, se aşteaptă ca executivul să supravieţuiască moţiunii de cenzură care va fi dezbătută în parlament.

În interviul pentru „Wall Street Journal”, ministrul român de externe a a spus că Alianţa Nord Atlantică – din care România face parte din 2004 - ar trebui să înceapă un dialog cu Rusia care să ajute Moscova să renunţe la tipul de abordare specific, şi a cerut Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria.

România are acum 1800 de militari staţionaţi în Afganistan, ca parte a forţei NATO din această ţară, şi vor rămîne acolo atît timp căt va fi nevoie, spune şeful diplomaţiei române. „Un Afganistan stabil e în continuare un obiectiv realist şi imperativ pentru a asigura securitatea europeană”, a ministrul român de externe Teodor Baconschi pentru „Wall Street Journal”.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Politigraf

XS
SM
MD
LG