Linkuri accesibilitate

Dificultăţi pe frontiera cu România nu există


Eugen Revenco
Eugen Revenco

Eugen Revenco (Asociația de politică externă): Noi am moştenit frontiera ex-URSS cu România și este nevoie doar de voință de a depăși emoțiile la acest subiect.


Europa Liberă: Aici, la conferinţă se aud voci îngrijorate că starea nedelimitată, nemarcată a frontierelor ar pune la îndoială existenţa statului şi perspectivele, şi ar crea disconfort cetăţenilor. Dumneavoastră împărtăşiţi această îngrijorare?

Eugen Revenco: „În lume, chiar şi în Europa, sunt multe exemple de state, care nu-şi au încă toate frontierele bine delimitate şi demarcate. Chiar aici, la conferinţă s-a menţionat Federaţia Rusă, care are circa 16 state, cu care încă nu a finalizat delimitările şi procesul de demarcare. Este Ucraina, care are câteva frontiere, în special cu Belarus şi cu Federaţia Rusă, care nu sunt definitiv delimitate. Şi mai mult ca atât: nu s-a început măcar procesul de demarcare. În UE am avut ţări, care, să spunem aşa, au avut conflicte la frontieră, dar care nu le-au împiedicat să fie membre UE. Este vorba de Olanda cu Belgia, pe anumite segmente. Noi am văzut şi exemplul Sloveniei cu Croaţia, pe delimitarea unor părţi acvatice, delimitarea pe mare.

Per se, dacă este bunul simţ şi este o înţelegere generală, lucrurile pot merge înainte şi nu este un pericol extraordinar pentru ţară. Situaţia Moldovei este diferită – noi suntem unica ţară care avem doar două frontiere şi ambele sunt terestre. Pe de o parte. Alt element nefericit este că frontiera cu România a fost delimitată şi demarcată cu mult până la apariţia Republicii Moldova ca stat independent. Noi am moştenit frontiera ex-URSS cu România care este delimitată. Adică este reglementată prin tratate mai vechi, pornind din 45 şi 61 şi alte reglementări referitoare la regim. Este o frontieră demarcată, care are piloni de frontieră bine instalaţi şi este o frontieră care are elemente de regim modernizate, care se referă şi la micul trafic de frontieră, şi la punctele de trece a frontierei noi deschise. Şi în general, dificultăţi pe frontiera cu România ca atare nu există. Este nevoie doar de o voinţă pentru a depăşi emoţiile în această întrebare şi doar atât.

În situaţia cu Ucraina, delimitarea s-a încheiat 10 ani în urmă, procesul de demarcare merge normal, liniştit deja 7 ani de zile. Şi unica problemă reală la frontierele pe care le are Moldova este cea legată de segmentul transnistrean, unde este nevoie de voinţă şi înţelepciune politică pentru a găsi soluţii pentru demarcarea şi, mai important, asigurarea unui control suficient la această frontieră externă a Republicii Moldova.”

Eugen REVENCO - Delimitarea frontierelor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:23 0:00
Link direct


Europa Liberă: Atunci, când România va intra în spaţiul Schengen, se va înteţi cumva regimul de frontieră? Pentru asta e nevoie de măsuri speciale?

Eugen Revenco: „Atunci când România va deveni membru Schengen, atunci se va pune problema accesului în UE în baza documentelor, dar până atunci România trebuie să dovedească că are un hotar sigur cu Republica Moldova şi aici un nivel de interacţiune sporit între serviciile noastre de frontieră, sau care intervin cu ocazia trecerii frontierei trebuie să fie la nivel, dar şi condiţiile în România, managementul frontierei. Cum vor fi condiţiile pentru noi? Probabil vor fi asemănătoare cu condiţiile de acces, pe care le vedem astăzi în oricare ţară Schengen, care este membru al zonei Schengen.”
XS
SM
MD
LG