Linkuri accesibilitate

Nu se înţelege nică...


La Universitatea „Ion Creangă”
La Universitatea „Ion Creangă”

Deziluzie și indecizie printre tineri în ajun de vot.


Pentru 28 noiembrie moldoveni sunt chemati la urne pentru alegeri parlamentare anticipate - un vot menit sa scoata tara din criza politica. Mai toate partidele inscrise in cursa electorala mizeaza pe votul tinerilor. Corespondenta Europei Libere, Lucia Diaconu a cautat sa afle daca ei, tinerii, manifesta interes pentru acest scrutin
.

În ultimii ani mai multe partide s-au declarat apărătoare ale intereselor tinerilor, urmărind să atragă votul celor sub 30 de ani. Unele au propus programe speciale, altele au mers mai departe şi au scos în faţă tineri pe care îi promovează. La referendumul de la 5 septembrie însă mulţi tineri au ales să nu meargă la vot.

Tania are 26 de ani şi deşi a absolvit colegiul de comunicaţii vinde în piaţă. Nici ea, nici soţul ei nu şi-au folosit la 5 septembrie dreptul la vot: „Probabil nici acum n-o să ne ducem la alegeri. Nici eu, nici soţul. N-are rost, nouă ne pare că. Ei singuri o să hotărască între dînşii. Mie aşa-mi pare. Împreună cu soţul eu vînd aici, iaca peste trei oameni vinde el. Unde să se ducă, să se ducă la Moscova sau undeva? Se despart toate familiile care se duc aşa după hotare. Nu se înţelege nică.”

Nicu transportă bagajele pasagerilor la gară. L-am întrebat dacă va merge să voteze: „Tre’ să mă gîndesc. Nu pot să spun. Nu ştim pentru cine. Pe ce dată?”

Europa Liberă: Pe 28 noiembrie.

Nicu: „A-a-a-a-a. Dară nu ştiu. Ei nu, nu pot spune să mă duc sau nu.”

Europa Liberă: Dacă totuşi o să mergi, ce-ai vota?

Nicu: „Comuniştii… sau cum acolo mai este… comuniştii.”

În faţa universităţii pedagogice Ion Creangă din Chişinău stau de vorbă cu mai mulţi studenţi: Ce veţi face în aceste alegeri? Aţi decis pentru cine să votaţi?

- „Da, eu am opinia mea, ştiu ce voi alege însă acuma nu pot să vă spun nimic la concret.”

Europa Liberă: Voi, tinerii, la ce vă aşteptaţi de la aceste alegeri?

- „Ca şi toţi, vrem bine să fie.”

Europa Liberă: Care dintre partidele care şi-au anunţat acum platforma dedică mai multă atenţie problemelor tinerilor?

- „Nu dispun de informaţie.”
- „Pentru ce o să votez? Încă nu am decis pentru cine concret o să-mi dau votul. Dar sper că pentru viitorul ţării, pentru un viitor luminos. Ştiu că alegerile sînt în noiembrie dar să fiu sinceră nu ştiu cînd anume, spre ruşinea mea.”
- „Dacă să fiu sincer la momentul de faţă nu ţin cu niciun partid, deoarece a fost partidul comuniştilor şi n-a făcut nimic bine, amu a venit partidul lui Ghimpu şi eu mă gîndesc că ce-au făcut aiştia în 8 ani, ăştia au stricat într-un an de zile.”
- „Eu n-am încredere în ei, îmi voi face datoria mea de cetăţean al R. Moldova, că trebuie să ne ducem fiecare la vot, trebuie să plecăm, dar nu ştiu… la noi eu nu văd din partea la partide ceva pentru tineret.”

Europa Liberă: Veţi merge să votaţi?

- „Da acuma noi ne-am pierdut încrederea, nu ştim dacă o să mergem să votăm pentru că nu mai are rost. Politica în ziua de azi e dusă numai pentru bani şi nu se gîndeşte la cetăţeni şi nici la studenţi. În trecut toată revolta din 7 aprilie s-a bazat pe studenţi şi tot studenţii au suferit, s-au micşorat bursele de două ori, putem să spunem. Contractele s-au mărit. Ce condiţii ni s-au format nouă? Ne adîncesc şi mai tare în criză cu toate referendumurile lor, cu toate cheltuielile pentru publicitate şi tot din bugetul statului se ia.”
- „Cu alegerile astea m-am zăpăcit de-amu. N-am idee.”

Europa Liberă: Dar vei urmări campania, te vei interesa ce partide şi ce oferte au pentru tineri?

- „Voi urmări, dar nu cred că mult efort o să depun, fiindcă sînt săturată de atîta politică în ţară.”

Europa Liberă: Tu ce vei vota la 28 noiembrie?

- „Nu ştiu încă pentru cine, nu m-am decis.”

Europa Liberă: Dar ştiţi care partide şi ce propun tinerilor?

- „Nu, nu ştiu nimic. Nu sînt informată despre asta.”

Europa Liberă: Voi ce vă doriţi de la aceste alegeri?

- „Schimbări spre bine.”
- „Eu, de exemplu, votez pentru partidul care îmi reprezintă interesele pe deplin. Vreau o ţară democratic, spre o ieşire în lumea civilizată, să fim şi noi în rind cu ei.”
- „Să avem dreptul la opinia noastră.”
- „Votăm pentru cei care ne ascultă, au în vedere opinia tinerilor.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG