Linkuri accesibilitate

Scriitorii faţă cu sponsorul


Iulian Ciocan
Iulian Ciocan

O Uniune care îşi respectă blazonul ar trebui să dea dovadă şi de precauţie atunci cînd creează parteneriate cu oamenii de afaceri nu tocmai imaculați.


Mărturisesc că am întîlnit în ultimii 20 de ani mulţi scriitori deprimaţi de faptul că nu-şi pot publica manuscrisele. „Ehhhh, de-aş avea un sponsor... Ce viaţă ar mai fi!” mi s-a confesat odată un coleg de breaslă cu părul grizonat. Îi înţeleg suferinţa, deşi la fel de adevărat e că în aceşti ani au apărut mormane de literatură proastă, cu largul concurs al unor sponsori generoşi şi fără discernămînt.

Deunăzi comunitatea scriitorilor de la Chişinău a fost vizitată de un sponsor nu doar foarte generos, ci şi cu posibilităţi mai impresionante ca oricînd. Şeful fundaţiei Edelweiss, omul de afaceri Vlad Plahotniuc, şi-a anunţat decizia de a sponsoriza din 2011 editarea „unui număr semnificativ de creaţii literare deosebi-te ”, fapt care va îmbogăţi patrimoniul nostru cultural. Fundaţia vrea să fie garantul unui proces obiectiv de selectare a creaţiilor propuse pentru editare. De aceea, va fi constituit un consiliu de evaluare format din oameni de cultură cunoscuţi. Mai mult, Edelweiss contribuie şi la acordarea premiilor Uniunii Scriitorilor, şi la ajutorarea materială a membrilor Uniunii, şi la organizarea unor întîlniri ale scriitorilor cu copiii. Aşadar, avem de-a face cu un parteneriat benefic şi mult aşteptat? A început epoca de aur a condeierilor autohtoni?

În principiu, un parteneriat cu o fundaţie privată, apolitică, dornică de a ajuta scriitorii, nu e un lucru rău. Pentru a-şi realiza proiectele, o uniune de creaţie trebuie în mod normal să găsească sponsori. Numai că o Uniune care îşi respectă blazonul ar trebui să dea dovadă şi de precauţie atunci cînd creează parteneriate cu oamenii de afaceri care au o trenă mediatică nu tocmai imaculată.

În acelaşi timp, ar trebui remarcat un amănunt curios. Mediatizarea acestui parteneriat are loc în ajunul alegerii noului preşedinte al Uniunii Scriitorilor şi în ajunul alegerilor parlamentare. Unul dintre promotorii parteneriatului, criticul Mihai Cimpoi, după ce a condus Uniunea tocmai 20 de ani lungi, va candida din nou la funcţia de preşedinte. Iar Vlad Plahotniuc, deşi conduce o fundaţie apolitică, are totuşi, în calitatea lui de cetăţean, nişte simpatii politice, fapt recunoscut chiar de el însuşi într-o emisiune televizată. Astea însă sînt doar nişte coincidenţe fără prea mare relevanţă.

Altceva mă îngrijorează cu adevărat. Fundaţia Edelweiss îşi propune să asigure un proces obiectiv de selectare a creaţiilor propuse spre editare. Ţinînd cont de polemicile şi nemulţumirile care au însoţit decernările premiilor Uniunii în ultimii ani, selecţia obiectivă va fi greu de realizat. Fiind critic literar, o spun în cunoştinţă de cauză: deciziile experţilor care împart premii la Uniunea Scriitorilor ridică demult serioase semne de întrebare. La fel de adevărat e şi faptul că o fundaţie privată poate publica orice doreşte, inclusiv literatură de calitate îndoielnică. Aşteptăm să vedem ce cărţi vor apărea cu contribuţia fundaţiei Edelweiss.
XS
SM
MD
LG