Linkuri accesibilitate

Pro-dezintoxicare





Călăuzit de o experiență curățată de iluzii, flerul îmi spune ceva interesant: în cîteva zone de presă românești a început campania de demoralizare a electoratului pro-democratic din Moldova. Cîteva mostre pot fi consultate aici, aici și aici.

Operațiile de acest gen sînt frecvente, însoțesc aproape automat campaniile electorale și au un tipar imediat recognoscibil. În mare parte, e vorba de operații de infuență și dezinformare, plecate de la un centru ascuns dar ușor de ghicit: în acest caz, Rusia. Nu e nimic anormal în acest gen de practici folosite aproape reflex de toți competitorii direcți sau indirecți într-o zonă de mare interes strategic și politic. Trebuie adăugat, la fel de ferm, că ziariștii care semnează la capătul public al operațiunii nu sînt neapărat conștienți de serviciul pe care îl fac uneia sau alteia din părți. Cazurile în care agenții de influență din presă lucrează în mod voluntar sînt rare.

De regulă, efectul dorit poate fi obținut prin microintoxicări credibile, aruncate pe piața de informație prin alți intermediari, la rîndul lor intoxicați. În cazul de față, e vorba de Stratfor, un producător de studii și analize de calitate înaltă (recent un excelent studiu Stratfor, dedicat noii detente a relațiilor germano-ruse, a făcut școală în mediile diplomatice occidentale). Asta nu garantează, însă, credibilitatea perpetuă a studiilor Stratfor. Ca orice sursă analitică angajată pe scena și în culisele jocului politic euro-rus, Stratfor e permeabil.

Revenind la mini-avalanșa de articole publicate în presa românească, cîteva elemente sugerează că ele sînt rezultatul unei operații de așa numită „propagandă albă”, altfel spus de influențare indirectă. Mai întîi, unanimitatea verdictului pre-electoral care „stabilește” că România a „pierdut” Moldova. România poate pierde teren în Moldova dar ideea că România poate pierde Moldova însăși nu poate fi plantată decît de cineva care nu vrea să o piardă sau și-ar dori să o (re)cîștige. Cine e acel cineva? Cine e fostul și inconsolabilul proprietar al Republicii Moldova?

Nu cred nici o clipă că articolele apărute în presa română sînt contribuții neloiale ale autorilor. Cred însă că autorii ar trebui să fie mult mai precauți și să filtreze critic fluxul enorm de informație și interpretare la care au acces.

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG