Linkuri accesibilitate

Libertatea presei - Moldova face un avans de 39 de locuri


Petru Macovei
Petru Macovei

Petru Macovei (API): În presa din Moldova există încă destule probleme deontologice.

Organizaţia internaţională neguvernamentală Reporteri fără Frontiere, cu sediul la Paris, a dat publicităţii raportul său pe anul trecut, în care analizează evoluţiile din mass-media în 178 de ţări din lumea întreagă. Moldova este plasată pe poziţia 75. Stă mai mai bine presa din Moldova anul acesta? Europa Liberă i-a cerut părerea lui Petru Macovei de la Asociaţia Presei Independente din Moldova.

Petru Macovei: „Acest indicator este unul mai bun pentru ţara noastră decât pentru anii precedenţi, ceea ce nu poate să nu bucure şi ceea ce corespunde adevărului, în opinia mea, deoarece în acest an au existat mai multe manifestări ale unui grad mai mare de libertate a presei, în sensul în care a existat mai puţină presiune politică asupra mass-mediei şi a existat o mai mare libertate de a expune opinii diferite, fără să ai teama că această expunere a unor opinii, care ar putea să deranjeze la un moment dat pe anumite persoane inclusiv din arcul guvernamental, să nu producă anumite probleme pentru instituţia mass-media care a difuzat aceste opinii. Bineînţeles că, în ultimul an, când în Republica Moldova a existat un adevărat boom mediatic, în sensul în care au apărut mai multe instituţii mass-media, inclusiv câteva televiziuni, posturi de radio şi ziare, lucrul acesta bucură şi nu poate să însemne decât un mai mare pluralism al pieţei mediatice. Dar o cantitate mare nu înseamnă neapărat şi o calitate a informaţiilor care sunt diseminate de instituţiile de presă. Pe acest segment este încă foarte mult de lucru şi chiar şi rapoartele de monitorizare a reflectării campaniei electorale arată că există suficiente probleme deontologice în presa din Republica Moldova ca să vorbim de o exprimare a opiniilor liberă, dar în acelaşi timp corectă din punct de vedere deontologic”.

Europa Liberă: Credeţi că anul viitor tendinţa se va menţine şi, poate, Republica Moldova se va regăsi mai în faţă?

Petru Macovei: „Sper că în anii următori lucrurile se vor schimba şi ar putea să avem o poziţie mai bună în acest top, dar asta depinde foarte mult de rezultatul alegerilor parlamentare anticipate, pentru că intuiesc că dacă va exista o reîntoarcere a ţării noastre în sistemul unui stat partid cum a fost pe timpul guvernării comuniste, indiferent de care ar fi acest partid, fie că revine la putere Partidul Comuniştilor, fie că vom avea un stat-partid în ce priveşte PLDM sau altă formaţiune politică, cu siguranţă acest lucru va înrăutăţi situaţia presei, pentru că partidele de oricare culoare ar fi acestea, odată ajunse la putere au de fiecare dată tendinţa de a controla mass-media, mesajul pe care mass-media îl transmite cetăţenilor, în tendinţa de manipulare, bineînţeles. Această perioadă de un an după alegerile din 29 iulie 2009 a fost o perioadă cînd politicienii au fost foarte prinşi în discuţii şi războaie între ei şi astfel presa s-a putut manifesta ca atare”.

Europa Liberă: Dle Macovei, cazul jurnalistului Ernest Vardanean, reţinut la Tiraspol şi acuzat de spionaj în favoarea Moldovei, pune într-o lumină proastă pe plan internaţional imaginea libertăţii presei în Republica Moldova?

Petru Macovei: „Şi da şi nu, bineînţeles că regiunea transnistreană este parte a Republicii Moldova şi în momentul în care sunt elaborate astfel de clasamente se ia în vedere statul ca o totalitate de unităţi administrativ teritoriale. Pe de altă parte, cu siguranţă cei de la Reporteri fără Frontiere sunt conştienţi de faptul că această regiune nu este controlată la acest moment de autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova, corespunzător toate reformele democratice, inclusiv pe segmentul media, nu pot avea loc în această regiune. Cred că acest lucru va rămâne neschimbat şi în anii următori, aşa încât existenţa unui caz care în continuare este unul revoltător, şi din păcate nu se întâmplă nimic în pofida încercării comunităţii jurnalistice, dar şi a autorităţilor din Republica Moldova, şi intermediat de structurile europene de a pune în libertate această persoană pentru a putea fi judecată în stare de libertate chiar dacă, să admitem, că a şi comis faptele care i se încriminează, nu va afecta în mare situaţia Republicii Moldova ca şi stat”.

Europa Liberă: Dle Macovei, mulţumim.
Previous Next

XS
SM
MD
LG