Linkuri accesibilitate

Vrem ca viaţa decentă pe care o au cetăţenii noştri peste hotare să fie și în R. Moldova


Mihai Ghimpu la votul pentru referendum
Mihai Ghimpu la votul pentru referendum

Mihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal răspunde întrebărilor Europei Libere.


Partidul Liberal este al treilea in buletinul de vot. Sloganul Partidului Liberal este „Schimbarea până la capăt”. Invitatul editiei electorale este presedintele formatiunii Mihai Ghimpu
.

Europa Liberă: Dle Ghimpu, vedeţi schimbarea ca pe ceva impus sau ca pe ceva negociat cu electoratul?


Mihai Ghimpu: „Nici impus, nici negociat. Necesar. Fiindcă am spus că ceea ce am reuşit noi, componentele Alianţei şi inclusiv Partidul Liberal, a fost plantarea unei livezi; ceea ce înseamnă că roada nu vine în anul acesta cum vine la alte culturi, ci vine peste trei-patru ani de zile. De aceea schimbarea înseamnă, în primul rând, trebuie să menţinem votul, victoria care a fost la 29 iulie încredinţată partidelor democratice, pentru ca să putem duce la bun sfârşit această roadă, pentru că livada să fie sănătoasă, frumoasă, şi asta înseamnă schimbarea până la capăt”.

Europa Liberă: Dle Ghimpu, cum e posibil să faci o schimbare într-o ţară săracă, când multă lume se gândeşte doar la ce să pună pe masă?

Mihai Ghimpu: „Noi vrem schimbarea până la capăt, ca locurile de muncă, această viaţă decentă pe care o găsesc cetăţenii noştri peste hotare să fie în Republica Moldova, dar asta nu se poate întâmpla dacă cetăţenii o dată votează comuniştii, care nu au investit niciodată în economie, pentru că economia este cea care aduce pensii, salarii şi locuri de muncă, şi altădată votează democraţii. Noi pornim reformele, am plantat livada, vin comuniştii, nu au grijă de livadă, se gândesc nu mai cum să amăgească oamenii cu un măr, două, din această livadă şi atunci avem ceea ce avem, trăim în mizerie şi sărăcie. De aceea schimbarea până la capăt înseamnă, în primul rând, că cetăţenii noştri care au votat la 29 iulie trebuie să-şi menţină votul ca, noi, cei care ne-am asumat această schimbare, să avem posibilitatea să o ducem până la capăt. Într-un an de zile nu poţi să realizezi ceea ce ne-am asumat noi şi nici în patru”...

Europa Liberă: În altă ordine de idei, dle Ghimpu, încrederea cu care e tratată actualmente Republica Moldova de către partenerii occidentali nu va dura dacă nu va fi o justiţie transparentă şi corectă. De ce se produce atât de greu schimbarea în acest domeniu, despre care oamenii vorbesc că acolo totul se vinde şi totul se cumpără?

Mihai Ghimpu: „Din păcate aşa a fost exemplul guvernării precedente, altfel nu ar fi ajuns ex-preşedintele Voronin miliardar într-un timp foarte scurt. Este cunoscut în toată lumea civilizată că miliardarul nu devine peste noapte. A fost un exemplu prost pentru toţi ceilalţi, pentru că dacă preşedintele a uzurpat puterea, economia, medicina, justiţia, ceilalţi au înţeles că altfel nu ai cum trăi. Printre lupi trebuie să fii lup, cum se zice. De aceea noi vrem această schimbare, ca să fie prioritatea legii, economia liberă, libertatea individului și toate acestea duc la succes, ca numai în urma acestor valori poate o societate...”

Europa Liberă: Trebuie schimbaţi judecătorii sau mentalitatea lor?


Mihai Ghimpu
: „Din păcate, cea mai grea reformă este reforma mentalităţii şi ea ţine indiferent de ce profesie are cetăţeanul, fie judecător, fie procuror. Republica Moldova, spre regret, a dat exemplu că reforma mentalităţii la noi se duce foarte încet, 20 de ani de tranziție, şi asta se datorează faptului că o parte din alegători merg pe calea antireformei, îi cred pe cei care în anii 1990, când am pornit noi reformele, s-au ridicat împotrivă. Acum Voronin spune ce spuneam noi în anii 1990, dar am pierdut 20 de ani. Iată, și aceste manipulări și-au jucat rolul în problema acestor reforme.”

Europa Liberă: Dumneavoastră astăzi urma să fiţi la o şedinţă de judecată în cazul Ghimpu şi Chirtoacă vs Voronin, dar a fost amânată. Vladimir Voronin a fost chemat în instanţă să probeze acuzaţiile de tentativă de lovitură de stat lansate după evenimentele din 7 aprilie 2009 în filmul „Atac asupra Moldovei”. Va avea sfârşit această judecată vreodată?


Mihai Ghimpu: „Va avea dar, din păcate, instanţa de judecată a respins cerinţa noastră, spunând că nu este obligatoriu să se prezinte Vladimir Voronin. Oricum, eu sunt convins că judecata va adopta o hotărâre corectă, fiindcă nu a avut şi nu are nici Voronin, nici fostul procuror general Gurbulea, nici fostul şef al SIS-ului, argumente în ceea ce au prezentat în filmul „Atac asupra Moldovei” şi au manipulat în timpul alegerilor din 29 iulie”.

Europa Liberă: Dle Ghimpu campania este una foarte dură, cine sînt oponenții este greu de înțeles, dar imediat după alegeri actorii politici vor fi nevoiți să soluționeze crizele puse la rece pe durata acestei campanii. Ce va fi mai departe ?


Mihai Ghimpu: „E clar că oponentul nostru este Partidul Comuniştilor, partidul care a început din nou campania cu minciuni, cu majorări de pensii şi salarii, este acel partid care a lăsat bugetul gol cu un deficit bugetar de 8 miliarde de lei, datorii faţă de Moldova-Gaz cu 2 miliarde de lei şi datorii externe mari. Acum încearcă din nou să amăgească lumea”.

Europa Liberă: Dar cei care aţi creat coaliţia liberal-democrată, se mai întâmplă că într-o zi să turnaţi cu zoi, a doua zi să faceţi coaliţie. Cum e?


Mihai Ghimpu: „Aveți în vedere AIE? Din păcate mai avem încă de muncit ca să avem o cultură politică. Partidele politice de la noi, indiferent dacă suntem într-o alianţă sau nu, suntem într-o luptă politică şi unele partide nu se conduc de cultura politică ci de câştig indiferent de metode. După alegeri noi ne vom aşeza la masă şi vom continua să guvernăm ţara împreună, acele partide care am fondat Alianţa pentru Integrare Europeană”.

Europa Liberă: La întrebările Europei Libere a răspuns Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, formaţiune ce figurează cu numărul 3 în buletinul de vot pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie.
XS
SM
MD
LG