Linkuri accesibilitate

Procesul unei cărți de memorii și CIA


Librăria Barnes and Noble la New York
Librăria Barnes and Noble la New York

Ishmael Jones și cartea sa „Factorul uman: In interiorul culturii disfuncționale de informații a CIA”.


Agentia Americana de Informatii si Contrainformatii, CIA isi da in judecata un fost angajat, care a scris o carte critica la adresa agentiei. Ce contine cartea ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Numele de autor al celui care a scris cartea este Ishmael Jones, un agent sub acoperire al Agentiei Americane de Informatii si Contrainformatii, CIA. Agentia l-a dat in judecata pe autor pentru ca a publicat o carte in care critica CIA, fara sa permita cenzorilor agentiei sa scoata pasaje care, in viziunea CIA, pericliteaza siguranta nationala.

Jones a lucrat timp de 20 de ani pentru CIA si este vorbitor de limba araba. El sustine ca in interiorul CIA exista coruptie. Procesul este unul civil si are in centrul atentiei cartea aparuta in 2008, „Factorul uman: In interiorul culturii disfunctionale de informatii a CIA”.

Cartea vorbeste despre cei 20 de ani petrecuti de Jones ca agent sub acoperire in Orientul Mijlociu si Europa. „Volumul nu contine informatie secreta si nu obtin un profit de pe urma lui”, a spus autorul. El a continuat, „Cenzorii CIA ataca ceea ce am scris pentru ca descriu CIA ca pe un loc in care te poti imbogati, in conditiile in care miliarde de dolari ai contribuabililor sint risipiti sau furati in programe de spionaj care nu produc nimic”.

CIA-ul sustine ca procesul are la baza faptul ca autorul si-a incalcat contractul de confidentialitate. Directorul agentiei, Leon Panetta a spus ca angajatii CIA au obligatia sa respecte acordul de confidentialitate. „Faptul ca l-am dat in judecata reconfirma acest principiu” - a conchis Panetta. CIA-ul sustine ca procedura prin care manuscrisul trebuieste citit si modificat de catre agentie are la baza nevoia de a proteja surse, metode si activitati care intra in perimetrul securitatii nationale. „Publicind fara autorizatie el a riscat sa divulge secrete de securitate” – se arata in comunicat.

Acest caz are un precedent in Tribunalul Suprem, care a stabilit ca fostul ofiter CIA, Frank Snepp are obligatia sa plateasca agentiei o parte din cistigurile obtine prin vinzarea cartii, interzicindu-i sa continue sa divulge secrete. Una dintre dezvaluirile facute de Jones este ca in ciuda faptului ca perimetrul de actiune al CIA este in afara Americii, 90% dintre angajati traiesc si muncesc in Statele Unite. Autorul continua scriind ca aceasta cifra sintetizeaza ratiunea insuccesului agentiei in colectarea de informatii in exterior. „Trebuie sa intarim siguranta Americii marind numarul minuscul de eroi CIA care servesc sub acoperire in alte tari”- a spus autorul, continuind, „Avem nevoie de responsabilitate financiara si un sistem in care angajati sa aiba voie sa semnaleze cazuri de risipa si furt”.
XS
SM
MD
LG