Linkuri accesibilitate

20.10 - București: România și Organizația Cooperării Economice la Marea Neagră.


Covoi de vase militare ruse pe Marea Neagră
Covoi de vase militare ruse pe Marea Neagră

Seful diplomației de la București a vorbit despre obiectivul esențial al României și anume colaborarea mai strînsă dintre OCEMN și Uniunea Europeană.


20 octombrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Calin Cristea; corespondent: Sabina Fati).

România și Organizația Cooperării Economice la Marea Neagră.

Astazi s-a reunit la Bucuresti, Consiliul ministrilor de externe ai Organizatiei Cooperarii Economice la Marea Neagra, OCEMN, organism din care fac parte Albania, Armenmia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Romania, Federatia rusa, Turcia si Ucraina. Acest consiliu se reuneste semestrial in tara care detine presedintia in exercitiu a OCEMN, organism care s-a infiintat in 25 iunie 1992 prin asa numita „Declaratie de la Istanbul”.

La conferinta de presa au participat presedintele in exercitiu de pina acum al Organizatiei, Petre Roman, presedintele care preia de astazi conducerea organizatiei, ministrul rus de externe Ivan Ivanov si secretraul general al organizatiei.

R.C. Cristea : A facut domnul Roman, in calitatea sa un bilat al presedintiei romanesti, care a durat un semestru ?

S. Fati: Seful diplomatiei de la Bucuresti a vorbit despre obiectivul esential al Romaniei si anume colaborarea mai strinsa dintre OCEMN si Uniunea Europeana. In acest context s-a discutat despre combaterea crimei organizate, a terorismului, traficului de arme si droguri si asa mai departe. Ministrul de externe roman a vorbit despre interesul Romaniei in zona interconectarii retelelor de energie electrica din aceasta zona, despre punerea la punct a magiostralelor petroliere dinspre Marea Caspica spre Marea Neagra, dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, turismului si protectiei mediului în aceasta zona. (...)

Ministrul rus de externe a vorbit mai ce seama despre interesele ruse in zona, mai cu seama asupra crizei energetice si asigurarea rezervelor energetice in aceasta zona. (...)
XS
SM
MD
LG