Linkuri accesibilitate

Val de proteste și greve în Franța


Ciocniri cu poliția în timpul unei demonstrații la Lyon
Ciocniri cu poliția în timpul unei demonstrații la Lyon

În Franţa sunt în prezent 15 milioane de pensionari dar peste un milion și jumătate de pensii sunt finanţate prin credite.


Franţa este din nou lovită de greve şi proteste împotriva reformei sistemului de pensii care prevede, între altele, ridicarea vârstei de pensionare de la 60 la 62 de ani. În replică, preşedintele Nicola Sarkozy a reafirmat că nu va renunţa la reformă, fiind singura şansă de a reduce deficitul şi de a salva un sistem social costisitor.

Grevă pe 19 octombrie, circulaţia este mult restrânsă – se poate citi în multe aeroporturi din Franţa. Cele mai afectate sunt cursele interne, jumătate sunt anulate. La fel si aproximativ 30 % din zborurile internaţionale.

Este a şasea zi de greve şi proteste naţionale din septembrie, când au fost organizate primele demonstraţii. De o săptămână se află în grevă angajaţi de la rafinăriile de petrol și în jur de 2.000 de benzinării au rămas sau riscă să rămână acum fără carburanţi.

În grevă se află şi angajaţii de la căile ferate iar camionagii au blocat multe autostrăzi, prin faptul că circulă extrem de lent. Sau blochează rafinării cum s-a întâmplat astăzi, în apropiere de Paris.

Reforma centrala este ridicarea vârstei de pensionare de la 60 la 62 de ani, la prima vedere o schimbare destul de moderată faţă de alte ţări, ca România, unde vârsta de pensionare a fost ridicată la 65 de ani pentru bărbaţi şi femei. Vârsta de pensie de 60 de ani a fost introdusă, după lungi dezbateri parlamentare, în timpul regimului socialist al preşedintelui Mitterrand, pentru a contracara şomajul în rândul tinerilor.

Astăzi, nimeni nu se aşteaptă ca un angajat să lucreze realmente până la pensie dar, din punct de vedere al caselor de pensii, se amâna vârsta de la care trebui să plătească pensiile în totalitate. Simplu spus, casele de pensii câştigă doi ani, reducând semnificativ costurile. Nici măcar nu este sigur că această măsură va fi suficientă pentru a asigura o baza financiară sănătoasă pensiilor de stat. Acesta este şi argumentul preşedintelui Nicolas Sarkozy, care spunea astăzi că în Franţa sunt acum 15 milioane de pensionari dar peste un milion 500 de mii de pensii sunt finanţate prin credite. O situaţie inacceptabilă, consideră Sarkozy.

Dar aşa s-ar explica faptul că la protestele din Franţa creşte masiv participarea tinerilor. Aproape 400 de licee sunt blocate sau în grevă în toată ţara, cea mai puternică participare de la izbucnirea protestelor.

Miercuri, este de aşteptat ca Senatul francez să adopte fără probleme reforma pensiilor, după ce a trecut deja de camera inferioară, o reformă necesară pentru finanţele franceze care se luptă cu un deficit bugetar fără precedent. Şi cu un deficit al sistemului de pensii. Dar care nu-i ajută preşedintelui Sarkozy, a cărui popularitate era oricum în declin: potrivit ultimului sondaj de opinie, publicat de cotidianul Le Parisien, 71 % din francezi sprijină protestele.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG