Linkuri accesibilitate

19.10 - Chișinău: Legea privatizării întreprinderilor din industria vinului și tutunului adoptată de Parlament


Grupul parlamentar condus de Vladimir Voronin a adoptat şi distribuit ziariştilor o declaraţie întitulată: „Ei vând ultimele bunuri ale poporului”.


19 octombrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Legea privatizării întreprinderilor din industria vinului și tutunului adoptată de Parlament.

Dan Ionescu: Parlamentul a adoptat astăzi Legea cu privire la privatizarea întreprinderilor din industria vinului şi tutunului. În felul acesta a fost îndeplinită una din principalele condiţii, puse de organizaţiile financiare internaţionale pentru reluarea creditării Republicii Moldova. Relatează Eleonora Lisnic.

Parlamentul a adoptat astăzi în lectură definitivă Legea cu privire la privatizarea a cinci întreprinderi din industria vinului şi a şapte întreprinderi din industria tutunului. Pentru aceasta au votat 54 de deputaţi din partidele de orientare democratică, iar împotrivă s-a pronunţat grupul parlamentar al comuniştilor.

Astfel a fost aprobată privatizarea următoarelor întreprinderi vinicole: Combinatul de produse alcoolice „Aroma”, Combinatul de spumante de marcă din Chişinău „Vismos”, Fabrica de vinuri din Nisporeni „Struguraş”, Combinatul de cogneacuri din Călăraşi „Divin” şi Combinatul de vinuri şi cogneacuri din Bălţi. În industria tutunului vor fi privatizate Combinatul de tutun din Chişinău şi fabricile de fermentare a tutunului din Făleşti, Drochia, Floreşti, Cupcini, Orhei şi Şoldăneşti. Pe această listă lipseşte Fabrica de fermentare a tutunului din Ceadâr-Lunga, deoarece autorităţile Autonomiei Găgăuze se opun privatizării acesteia.

Preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov: „Este o discuţie cu Guvernul şi cu Parlamentul şi cu reprezentanţii de acolo. Noi la problema dată vom reveni. Eu cred că asta nu este chestie principială. Eu propun toată lumea să se aşeze, să supunem votului.”

În cazul întreprinderilor de prelucrare a tutunului la concursul de privatizare va fi expusă întregul pachetul de acţiuni, iar în cel al întreprinderilor vinicole – 80 % din acţiuni. Toate privatizările vor fi coordonate de o comisie de concurs guvernamentală unică. Adoptarea legii a fost precedată de un discurs al premierului Braghiş, care a descris consecinţele pe care le poate avea nevotarea acesteia, inclusiv înrăutăţirea relaţiilor cu organismele financiare internaţionale. La rândul său, preşedintele Parlamentului a ţinut să menţioneze, că înafara acestor privatizări, Guvernului i-a mai rămas să-şi onoreze şi alte angajamente. Precizarea a fost acceptată de primul ministru. Pe termen scurt, aprobarea privatizărilor menţionate face posibilă deblocarea unui credit de 20 de milioane de dolari de la Banca Mondială, acordat pentru reforme structurale. Aceste fonduri sunt prevăzute în proiectul de buget pentru anul viitor.

Deputaţii comunişti au protestat împotriva legii adoptate astăzi atât în sala de şedinţe, cât şi într-o conferinţă de presă, organizată ad-hoc. Grupul parlamentar condus de Vladimir Voronin a adoptat şi distribuit ziariştilor o declaraţie întitulată: „Ei vând ultimele bunuri ale poporului”. La conferinţa de presă Voronin a declarat, că privatizările în cauză vor aduce mari prejudicii statului, iar foarte mulţi angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă. În acelaşi timp, Voronin a respins categoric afirmaţiile dintr-o serie de publicaţii, potrivit cărora, comuniştii se opun privatizării industriei tutunului din cauză, că din această ramură şi-ar obţine fondurile necesare activităţii partidului.

Vladimir Voronin: „Noi, în campania electorală din ʼ98, nu eram recunoscuţi de nimeni, nu eram agitaţi de nimeni şi am ieşit cu 500 de mii de alegători. Ce am avut „crîşă” la combinatul de tutun? Şi „crîşa” asta la combinatul de tutun l-a pus Sturza. Ştiţi relaţiile dintre noi şi Guvernul lui Sturza, aşa că... chestiile astea noi le ştim şi cum.”

În aceeaşi şedinţă, Parlamentul a revenit la chestiunea Codului civil. În prima lectură a fost aprobat ca proiect de bază proiectul de Cod elaborat de grupul de profesori de la Universitatea de stat. Celelalte două proiecte, propuse de preşedintele Lucinschi şi, respectiv, de experţi de la USAID, vor servi la îmbunătăţirea celui dintâi.

Tot astăzi deputaţii din formaţiunea lui Dumitru Diacov l-au retras din funcţia de şef al Comisiei buget-finanţe pe colegul lor, deputatul Valeriu Muravschi. Aceasta, a motivat preşedintele Parlamentului, fiindcă Muravschi a devenit între timp lider de partid şi, prin urmare, este o persoană foarte ocupată. Folosindu-se de prilej, comuniştii au reluat solicitarea lor mai veche privind destituirea deputatului PFD, Vasile Nedelciuc, din funcţia de şef al Comisiei de politică externă.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG