Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Proteste la Academia bulgară de științe


Imagine de la acțiunile de protest de la Sofia
Imagine de la acțiunile de protest de la Sofia

Guvernul a oferit lucrătorilor Academiei două variante de „salvare” a bugetului: să renunțe la două salarii pănă la finele anului sau să iasă în concediu neplătit.


În condițiile crizei în Bulgaria sectoarele învățâmîntului, științei, culturii și sănătății întîmpină probleme din ce în ce mai grave. În comparație cu anul trecut cheltuielile au fost reduse cu 20 de procente. Proiectul de buget pentru 2011 prevede noi reduceri care pun sub semnul întrebării însăși existența unei instituții precum Academia bulgară de științе.

Evenimentele din ultimele săptămîni demonstrează că guvernul ex-generalului de poliție Boiko Borisov este totuși dispus să cedeze presiunilor după formula revoluției bolșevice un pas înainte doi înapoi.

De regulă procesul clasic de tocmeală guvern-sindicate începe ministrul de finanțe care propune reduceri drastice a cheltuielilor sectorului respectiv. Urmează proteste sau amenințări cu proteste sindicale. În faza finală pe scenă apare Borisov cu soluții de compromis. Pînă acum modelul a mers și, spre deosebire de Grecia sau România, pacea socială în Bulgaria a fost în linii mari asigurată.

Acum a venit rîndul cercetătorilor din Academia bulgară de științe. Căteva sute de oameni, cea mai mare parte tineri, au participat la o demonstrație de protest sub locinca „2011 – buget al ignoranței”.

Ei au cerut ca Borisov să-și îndeplinească promisiunea de a asigura 1% din produsul intern brut pentru știința. Proiectul de buget pentru 2011 nu prevede însă decăt 0,2%.

Protestatarii au calificat politica fața de Academia de științe drept trădare națională și au cerut demisia miniștrilor de finanțe și al învățământului. Pe o pancartă se putea citi – un tînăr cercetător 135 de euro, un gunoier – 330.

Guvernul a oferit lucrătorilor Academiei două variante de „salvare” a bugetului: să renunțe la două salarii pănă la finele anului sau să iasă în concediu neplătit.

Se pregătesc de a protesta și universitățile bulgare. Din lipsa de bani pentru încălzire, cea din Sofia a avertizat că va sista cursurile pe o perioada de două luni începând de 1 decembrie.

Din opoziție au propus că cele 50 de milioane de euro prevăzute pentru operațiuni de ascultare în bugetul internelor pentru 2011 să fie transferate în bugetul Academiei bulgare de științe.
XS
SM
MD
LG