Linkuri accesibilitate

Sindicatele încearcă să paralizeze economia franceză


Sindicaliştii vor ca preşedintele Sarkozy să renunţe la planul de a ridica vârsta minimă de pensionare la 62 de ani.


Autorităţile de la Paris au cerut companiilor aeriene să reducă cu 30 până la 50% decolările şi aterizările la aeroporturile franceze mâine, marţi, când se anunţă, ca şi azi, o mulţime de greve şi proteste. Motivul principal al protestelor este planul preşedintelui Nicolas Sarkozy de a ridica vârsta de pensionare de la 60 la 62 de ani.

Franţa a început noua săptămână sub semnul protestelor sindicale, iar guvernul de la Paris a anunţat că a deschis deja rezerva strategică de combustibili, din cauza grevei de la 11 din cele 12 rafinării ale ţării. Situaţia aprovizionării cu benzină şi motorină este agravată de greva începută în urmă cu trei săptămâni la principalul port petrolier al Franţei, Fos-Lavera.

Blocadă a depozitelor de petrol de la Caen
Nu este limpede câte din cele 12.500 de staţii de benzină ale Franţei au probleme cu aprovizionarea. Potrivit agenţiei Reuter ar fi vorba de 500 până la o mie de staţii care fie nu mai au rezerve deloc, fie nu mai au toată gama de produse dintr-o zi obişnuită.

Un oficial al firmei Exxon, a cărei rafinărie din sudul Franţei încă mai funcţionează, a spus că problemele cele mai mari sunt în zona Parisului şi a oraşului Nantes.

Mai mulţi lideri de sindicat au declarat astăzi că nu au de gând să respecte ordinul guvernului de a înceta greva şi blocadele. La o rafinărie din apropierea Parisului, sindicalistul Franck Manchon a spus agenţiei Reuters că atât conducerea firmei, cât şi guvernul au ordonat protestatarilor să reia munca şi să descuie porţile depozitelor de combustibili, că au adus chiar şi spărgători de grevă, dar a adăugat că muncitorii au făcut lanţuri umane în jurul depozitelor şi promit să nu se mişte din loc.

Astăzi, greviştilor din industria petrolieră li s-au alăturat muncitorii feroviari şi camionagiii, care au ocupat mai multe autostrăzi conducând în pas de melc. La sfârşitul săptămânii, liderii celui mai puternic sindicat din porturi şi rafinării au spus că protestele de săptămâna aceasta trebuie să fie mai dure, iar guvernul a răspuns ameninţând să recurgă la forţă pentru a pune capăt paraliziei economice.

Sindicaliştii vor ca preşedintele Nicolas Sarkozy să renunţe la planul de a ridica vârsta minimă de pensionare la 62 de ani. Legea se află în prezent pe ultima sută de metri în parlament, unde preşedintele are o majoritate confortabilă. Votul din Senat este programat pentru miercuri.

Agenţia France Presse scrie că sindicaliştii speră într-o repetare a succesului lor din 1995, când preşedintele de atunci, Jacques Chirac a fost nevoit să renunţe la reforma pensiilor, după o îndelungată grevă în transporturi. Un sondaj de opinie apărut astăzi în cotidianul „Le Parisien” sugerează că 71% din francezi sprijină protestele.

Opoziţia socialistă continuă să-i critice pe preşedintele Sarkozy şi pe premierul Fillon pentru că ar ignora părerea sindicatelor. Numărul doi în ierarhia socialiştilor, Harlem Desir l-a comparat pe Sarkozy cu fostul premier britanic Margaret Thatcher, cunoscută pentru duritatea reformelor economice, şi a spus că liderul francez crede că salvează economia, dar nu face decât să distrugă modelul social francez.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG