Linkuri accesibilitate

Mătușile la piață și votul de la 28 noiembrie


„E important să voteze fiindcă asta-i viitorul copiilor noştri.”


Organul reprezentativ suprem al poporului Republicii Moldova este Parlamentul, ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, pentru un mandat de 4 ani. Începînd cu anul 1994, alegerile parlamentare se desfăşoară în baza sistemului proporţional, întreg teritoriul ţării constituind o circumscripţie electorală, în care se aleg cei 101 deputaţi. Cat de interesati si motivati sunt alegatorii sa participe la vot, a cautat sa afle corespondenta Europei Libere, Lucia Diaconu
:

Primul pe care-l întreb dacă va merge la anticipate este Tudor, un om de afaceri care are o tarabă la marginea pieţei.

Tudor: „Eu voi merge şi merg tot timpul, dar mulţi nu cred eu, iată mulţi cu care vorbesc mulţi îs dezamăgiţi, nu cred nici în cei vechi, nici în ăştia noi, dar nu ştiu de ce. Nimeni pînă azi nu a creat nicio premiză ca oamenii să vadă că anume, anume pentru dînsul se fac nişte schimbări, nişte lucruri care trebuieşte, numai vorbă de schimbări, nimic schimbări.”

Tania vinde în piaţă de mai mulţi ani şi este convinsă că şi cei înşelaţi în aşteptările lor ar trebui să meargă la vot.

Tania: „E important să voteze fiindcă asta-i viitorul copiilor noştri, al nepoţilor noştri şi asta eu socot pentru tot norodul e bine să voteze, să se ducă la votare. Înţeleg că salariile nu-i chip amuia (de ridicat) fiindcă nu-i de lucru aşa, nu produc încă aşa. Dar cu timpul o să se rezolve şi o să fie tot bine şi la noi, o să intrăm în Europa.”

Mătuşa Lidia şi vecina ei care a intrat în vorbă s-au aprins cînd le-am întrebat dacă cred că a merge la vot este una din datoriile cetăţeanului.

Mătuşa Lidia: „Noi votăm dar de noi se face rîs, cu 4 lei, am muncit 12 ani la fermă şi 15 la tepliţă şi am ieşit cu 600 de lei. Şi ne-o adăuget 4 de lei. Nu-i ruşine oare? Pentru comunişti o să votez, eu spun tot ce-i drept.”

Vecina Lidiei: „Da, iaca toţi, majoritatea pentru comunişti. Ei măcar pentru dînşii dar în orice caz se stăruiau şi pentru lume. ”

Mătuşa Lidia: „Ieşisem la pensie cu 60 de lei, ei în zece ani ne-o adăuget 600. Da aiştia cît – 24 de lei?”

Europa Liberă: Dar o să votaţi acuma pentru ce, pentru salarii mai mari să înţeleg?


Vecina Lidiei: „Pentru salarii, pentru pensile bătrînilor că au muncit toată viaţa şi cu nimica au rămas.”

Europa Liberă: Integrare europeană?


Vecina Lidiei: „Ei…cum…Dar asta cu cine-i? Desigur că şi aşa vrem şi cu Europa, dar nici nu putem să zicem nimica, pentru că toţi numai ne promit dar nu fac nimica.”

Mătuşa Lidia: „Nouă nu ne trebuie Europa. Tinerii ei încă nu ştiu ce-i cu dînşii. Dar nouă Europa nu ne trebuieşte.”

Un tînăr de la taraba vecină care a auzit discuţia a insistat să-şi facă şi el auzită opţiunea: „Eu o să aleg dreptatea şi democraţia. Pe cei care o să facă dreptate şi ordine în ţara asta. ”

I-am rugat şi pe ceilalţi ascultători involuntari să-şi spună părerea: trebuie de mers la vot sau nu cînd eşti dezamăgit?
- „Aşteptăm alegerile dar n-avem deacuma încredere în lume, ştiţi că ei promit, putem să-i credem, putem să nu-i credem. Mă găndesc că au fost şi opt ani de zile, şi au fost din 90 alţi 8 ani de zile şi un an şi mătincă să fie şi 20 de ani şi tot aşa o să fie.”

La un moment dat însă spiritele s-au încins.

Grigore: „N-alegem oamenii cei care trebuieşte, asta-i părerea me. Dar eu totuşi la alegeri mă duc fiindcă ştiu că votul meu o să hotărască ceva. Totuşi aştept un viitor normal.”

Europa Liberă: Veţi merge să votaţi?


- „Nu, ca-te-go-ric. Pentru că nu-i nicio dreptate.
- „ Iată din cauza că dumneaei nu votează, noi o să pierdem, înţelegeţi?
- „ Ei vor să ne ducem la alegeri dar ce-au făcut ei pentru oameni, ei nimic n-au făcut.
- „ Trebuie, trebuie să ne ducem. Dacă n-o să ne ducem noi la alegeri, s-or duce alţii, oameni de altă origine…
- „ Peste o săptămînă naşti şi ei îţi pun taxă de naştere. N-ai banii ăştia, şezi în roddom şi aşteaptă.
- „ Vom allege noi al nostru...
- „ Da acolo pe mine nu mă aşteaptă…
- „ Te-am înţeles, dar dă să alegem, să-i alegem acuma…
- „ Dar pentru ce să-i alegi, ce o să-mi deie el mie…
- „ …să-i alegem şi pe urmă noi o să avem puterea noastră democrată şi o să rezolvăm întrebarea…
Previous Next

XS
SM
MD
LG