Linkuri accesibilitate

Urmele chefului


Distracţia în aer liber la noi e de neconceput fără băutură şi murdărirea spaţiului în care chefuieşti. Aşa că mulţi ani Chişinău!


Am văzut, vineri dimineaţa, urmele tinerilor care au chefuit de hramul oraşului. Parcul din centrul capitalei părea un cîmp de luptă prin care trecuseră nişte cohorte dezmăţate, debusolate, agresive. Erau acolo mormane de sticle de bere şi de vin, de resturi de mîncare şi, fireşte, mii de mucuri de ţigară aruncate cu nonşalanţă pretutindeni. E limpede, distracţia, garnisită cu melodiile interpretate de vedetele recente, a fost colosală! Urmele ei sînt însă dizgraţioase şi denotă lipsa elementarului bun-simţ. Nişte femei trecute de 50 de ani adunau mormanele de sticle şi gunoaie. Păreau angrenate într-o muncă sisifică, păreau copleşite de invazia murdăriei.

„Văd că aveţi un pic de lucru...” i-am zis uneia mai mult pentru a-i testa starea de spirit.
„Daaaa, a dat Dumnezeu! Nici nu ştim cînd o să terminăm. Aşa e în fiecare an! N-au soveste...” a spus cu năduf lucrătoarea Salubrităţii.

Aşadar, în fiecare an e aceeaşi poveste. Şi ce-i de făcut? Păi, nu prea ai ce să faci. Chefurile din centrul capitalei nu pot fi contramandate, mai ales dacă e Hramul oraşului, iar distracţia în aer liber la noi e de neconceput fără băutură şi murdărirea spaţiului în care chefuieşti. Aşa că mulţi ani Chişinău! Eu unul nu întrezăresc nici o soluţie.

Aşa se face că în timp ce treceam vineri dimineaţa prin parcul din centrul capitalei noastre europene, au început să-mi treacă prin cap tot felul de idei recente ale politicienilor autohtoni. Tot uitîndu-mă la mormanele de gunoaie, mi-am amintit, involuntar, de o declaraţie a premierului Filat care suna aşa: „Europa, aşteaptă-ne, că noi venim!” Mi-am amintit de convingerea primarului Chirtoacă, aceea că ne apropiem de standardele europene. Mi-am amintit şi de mărturisirea fostului preşedinte Mircea Snegur, aceea că Moldova e „ţara oamenilor frumoşi şi harnici!”

Da, mi-am zis, cu aşa oameni frumoşi şi harnici ajungem în Europa în doi timpi şi trei mişcări!
XS
SM
MD
LG