Linkuri accesibilitate

Sofia face un nou pas spre South Stream


 Aleksei Miller
Aleksei Miller

Ministrul bulgar al energeticii Traicio Traiko: „Șansa ca România să ne ia locul în proiectul Southstream este infimă”.

Ministrul bulgar al economiei si energeticii, Traicio Traiko a declarat în urma întalnirii sale de 3 ore cu presedintele consiliului director al concernului Gazprom Alexei Miller, ca Bulgaria si Rusia vor recupera ramînerea în urma în realizarea proiectului „Southstream”. „Conducem tratativele în asa natura încat gazoductul sa traverseze Bulgaria,” a subliniat Traikov.

Într-un interview aparut astazi în cotidianul „24 ciasa” ministrul declara: „România va putea profita de pe urma „Southstream”-ului. Sansa ca ea sa ne ia locul în proiect este însa infima. Vom lua decizia finala în 2011.”

Miller a calificat convorbirile cu Traikov si cu premierul Borisov drept sincere, constatând realizarea unui progres important. Seful „Gazprom”-ului a mai spus ca în decurs de o saptamîna va fi semnat acordul privind realizarea proiectului tehnico-economic al tronsonului bulgaresc.

În noiembrie va fi înregistrata o societate mixta între „Gazprom” si Holdingul energetic bulgar. Sînt luate în considerare mai multe variante ale traseului bulgaresc, a spus Miller. El a declarat ca se poate afirma cu certitudine ca livrarile de gaze prin „Southstreamul”-ul vor începe pana în finele lui 2015.

A fost abordata si problema tarifelor gazelor rusesti. Bulgaria cere eliminarea intermediarilor si semnarea unor contracte directe cu „Gazprom” la preturi mai mici.

Mijloace de presiune folosite de bulgari sînt zacâmintele noi descoperite vara trecuta pe litoralul Marii Negre si acordurile privind realizarea unor conducte de rezerva în directia Turciei si Greciei, prin care vor putea fi asigurate doua-treimi din consumul intern de gaze. Gazoductul spre Turcia va deveni tronson al proiectului „Nabucco”.
XS
SM
MD
LG