Linkuri accesibilitate

Memorandumul de intenție România - Gazprom


Aleksei Miller la București
Aleksei Miller la București

Fezabilitatea unei cooperări române la proiectul South Stream

Romania nu a luat inca o decizie politica privind participarea tarii la proiectul South Stream prin care Rusia vrea sa aduca gaz caucazian in Uniunea
Europeana. Presedintele Traian Basescu a lasat mereu sa se inteleaga ca South Stream ar putea sabota proiectul european Nabucco prin care Uniunea incearca sa-si micsoreze dependenta energetica de Rusia printr-un gazoduct care sa vina tot din zona Marii Caspice, dar de data aceasta prin ocolirea Rusiei.

Totusi acum doua zile presedintele grupului rus Gazprom Alexei Miller a semnat la Bucuresti un memorandum de intentie privind analiza tehnico-economica a posibilitatii ca South Stream sa traverseze Romania. Analistii romani sint impartiti in doua tabere, unii cred ca ambele proiecte ar trebui acceptate de
guvernul roman, in vreme ce altii considera ca Romania ar trebui sa ramina fidela doar proiectului european Nabucco, fiindca Rusia se foloseste de slabiciunea Bucurestiului pentru a pune presiune asupra Bulgariei, pentru a accepta mai usor conditiile Moscovei.

Presedintele Gazprom a venit in Romania, la o zi dupa vizita cancelarei germane Angela Merkel, care a laudat felul activ in care oficialii autohtoni participa la proiectele energetice de la Marea Neagra. In acest moment, insa, Romania si-a pus in scena propriul proiect, intitulat AGRI, batut in cuie prin acorduri serioase cu Georgia si Azerbaidjan. Folosind costuri minime, gazul azer este lichefiat in Georgia, de unde se transporta cu vase de mare tonaj pe Marea Neagra pina in Romania, unde se regazifica si se incarca in conductele care duc spre vestul Europei.

Avind asigurat viitorul in acest fel, Romania isi poate permite acum sa negocieze de pe pozitii mai consistente decit Bulgaria atit cu partenerii occidentali, cit si cu Rusia. South Stream ramine astfel o varianta de lucru, o posibilitate viabila, care s-ar putea materializa sau nu in functie atit de arhitectura energetica gindita la Bruxelles, cit si in functie de propriile interese al Romaniei. Oricum spre deosebire de Bulgaria, Romania isi asigura din productie proprie circa 50 la suta din consumul intern de gaz, iar peste doi ani proiectul AGRI va deveni functional, ceea ce inseamna ca oficialii romani vor putea lua o decizie fara sa se precipite in asa fel incit nici sa nu puna in pericol construirea Nabucco, in conditiile in care acest proiect este suspendat nu doar din cauza crizei economice din Europa, ci fiindca nu si-a asigurat deocamdata resursele. Nabucco si South Stream mizeaza in fond pe aceleasi resurse caucaziene, care nu vor putea alimenta, la o adica, ambele conducte.
XS
SM
MD
LG