Linkuri accesibilitate

Tom Donilon - consilier prezidențial pentru securitatea națională


Barack Obama cu Tom Donilon la Washington
Barack Obama cu Tom Donilon la Washington

Cea mai dificilă misiune a lui Danilon va fi coordonarea între Pentagon și Departamentul de Stat la începerea retragerii din Afganistan.


Recent, presedintele Obama l-a numit in functia de consilier principal pentru securitate national pe Tom Donilon. Ce se stie despre noul sfatuitor al presedintelui Statelor Unite ne va spune in continuare corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Atunci cind l-a prezentat pe noul sau consilier, presedintele Barack Obama a spus ca are o remarcabila etica a muncii, ca poseda un intelect deosebit si ca e mare amator de Coca Cola, varianta cu mai putine calorii. Expertii spun ca ceea ce Obama a omis este probabil atributul cel mai de pret si anume ca Donilon are grija de interesele sefului sau – presedintele. Aceasta trasatura este o caracteristica a noului numit.

Si-a inceput cariera politica, in calitate de consilier al lui Jimmy Carter, gestionind bataliile politice de la conventia democratilor din anul 1980. Dupa aceea a lucrat pentru un numar de foarte influenti politicieni democrati: senatorul Joseph Biden, actual vice-presedinte, secretarul de stat, Warren Christopher, dar si in business pentru mostenitoarea unei retele hoteliere, Penny Pritzker si marea si controversata firma Fannie Mae, ale carei practici in industria imprumuturilor imobiliare au jucat un rol in recenta criza financiara.

Donilon a ajuns in preajma lui Barack Obama in 2008, cind a condus o repetitie pentru o dezbatere intre candidati. In ultimele 18 luni, el a fost intre putinii participanti la sedintele zilnice de informare a presedintelui, in plus conducind grupuri de lucru menite sa analizeze probleme internationale spinoase.

Observatorii politici spun ca cea mai dificila misiune a lui Danilon va fi sa mentina coordonarea intre Pentagon si Departamentul de Stat, atunci cind va incepe retragerea din Afganistan, preconizata pentru iulie 2011. Nu exista un consens cu privire la durata retragerii, dar este foarte probabil ca liderii armatei vor obiecta la calendarul administratiei. In acele conditii, misiunea lui Donilon va fi sa mentina disciplina de echipa si sa-si protejeze presedintele.
XS
SM
MD
LG