Linkuri accesibilitate

Vizita în Liban - noua provocare a lui Ahmadinejad


Mahmud Ahmadinejad
Mahmud Ahmadinejad

Președintele Iranului vizitează zona de graniță controlată de Hizbollah.










Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad care neagă Holocaustul şi promite distrugerea Israelului, s-a apropiat astăzi la doar câţiva kilometri de teritoriul statului evreiesc. În cea de a doua zi a unei vizite în Liban pe care Occidentul a numit-o „provocare intenţionată”, liderul iranian s-a îndreptat spre Bint Jbeil, într-o zonă de graniţă unde miliţiile pro-iraniene Hizbollah sunt foarte populare. Ahmadinejad a fost întâmpinat pe un stadion de o mulţime estimată de AFP la 15.000 de persoane care agitau steaguri libaneze, iraniene şi ale mişcării Hizbollah. Satele din zonă au fost bombardate ultima oară în 2006, când forţele israeliene s-au confruntat cu miliţiile Hizbollah timp de peste o lună de zile.

Militanţii islamişti l-au primit miercuri pe Ahmadinejad la Beirut cu mult entuziasm, mulţumindu-i pentru sprijinul acordat de Iran în lupta împotriva Israelului. Liderul iranian le-a promis că ajutorul va continua. Ahmadinejad a spus că zioniştii, cum îi place să-i numească pe liderii israelieni, simt că sfârşitul le-ar fi aproape şi pun la cale noi stratageme împotriva inamicilor lor.

Evrei ultra ortodocși protestează împotriva lui Ahmadinejad în satul Avivim
Călătoria de astăzi a lui Ahmadinejad în sudul Libanului a stârnit proteste de partea israeliană a graniţei, unde grupuri de manifestanţi au afişat pancarte pe care scria, printre altele, „Ahmadinejad este noul Hitler”. Presa a relatat că armata israeliană a fost pusă în stare de alertă, dar ştirea nu a fost confirmată oficial.

Liderul Iranului este cunoscut pentru politica şi retorica lui anti-israeliană. Cel mai recent incident internaţional pe care l-a provocat a fost ieşirea din sala Adunării Generale ONU a delegaţiilor occidentale, după ce Ahmadinejad a lansat un nou atac verbal la adresa Israelului.

Ieri, când preşedintele iranian a sosit în Liban, secretarul de stat american Hillary Clinton a avertizat că a face afirmaţii belicoase în zona Orientului Mijlociu nu este o idee bună.

Agenţia AP scrie că vizita lui Ahmadinejad în Liban ilustrează alunecarea vecinei de la nord a Israelului înspre Iran şi lumea musulmană, pe fondul slăbirii relaţiilor cu Statele Unite şi cu Europa.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG