Linkuri accesibilitate

Raport de campanie: PromoLex are motive de îngrijorare


Ion Manole (PromoLex)
Ion Manole (PromoLex)

Maşinile de serviciu ale unor conducători degrevaţi de funcţie continuă să fie văzute la întrunirile electorale.


Un început calm de campanie, nelipsit însă de încălcări. Este concluzia primului raport emis de asociația PromoLex în baza monitorizării campaniei electorale dinaintea scrutinului din 28 noiembrie.


În general, raportul notează atmosfera calmă a acestui început de campanie electorală, dar şi cîteva încălcări pe care le-au comis concurenţii încă înainte de a se fi lansat oficial în cursă. PromoLex a monitorizat prin intermediul a 42 de observatori perioada preelectorală, dar şi primele două zile de campanie. Concluzia a fost că există motive de îngrijorare, mai ales în ceea ce priveşte utilizarea resurselor administrative şi începerea agitaţiei înainte ca aceasta să fi fost permisă.

Juristul PromoLex, Alexandru Postică: „Concurenţii electorali ai PCRM au desfăşurat la 6 octombrie o întrunire cu caracter electoral la Taraclia, în zi de lucru, cu majoritatea primarilor din acest raion, care trebuiau să se afle la acel moment la locul de muncă. La 8 octombrie, pînă la începerea de iure a campaniei, un lider al AMN, în urma unei activităţi de serviciu, a mers la Cahul, unde a făcut o şedinţa cu caracter electoral. Şi la 10 octombrie, liderul democrat a organizat o întrunire electorală în raionul Orhei. La 11 octombrie, în prima zi de campanile, liderul communist a efectuat prima întîlnire cu alegătorii în Doroţcaia, dar preşedintele raionului a venit la întrunirea respectivă cu maşina de serviciu.”

Autorii raportului recomandă autorităţilor să urmărească ca toate persoanele care şi-ar putea utiliza funcţia publică în scop de partid să-şi suspende activitatea pe perioada electorală. Comisia Electorală Centrală a anunţat însă astăzi printr-un comunicat că funcţionarii vizaţi şi-au abandonat deja locurile de muncă, prin urmare n-ar exista motive de îngrijorare.

PromoLex atrage totuşi atenţia că sunt cazuri cînd, de exemplu, maşinile de serviciu ale unor conducători degrevaţi de funcţie continuă să fie văzute la întrunirile electorale.

Cum se pot sancţiona astfel de încălcări, l-am întrebat pe preşedintele PromoLex Ion Manole: „Doar alegătorul poate sancţiona astfel de comportamente”.

Autorităţilor li se mai sugerează să ia măsuri ca să asigure dreptul la vot al cetăţenilor din stînga Nistrului. Fie prin deschiderea secţiilor de vot pe teritoriul controlat de autorităţile transnsitrene, fie prin facilitarea accesului spre cele de pe dreapta Nistrului.

Iată replica secretarului CEC, Iurie Ciocan: „Acolo noi nu avem unde deschide, doar decît în localităţile subordonate Chişinăului. Noi de fiecare dată facem demersurile respective, dar mai departe deciziile politice se iau de către politicieni, nu de noi.”

Mai multe tentative ale autorităţilor de la Chişinău de a organiza în cadrul unor scrutine electorale secţii de vot în satul Corjova, considerat sub jurisdicţia autorităţilor constituţionale moldovene, dar revendicat şi de regimul de la Tiraspol, au fost zădărnicite de către miliţia transnistreană.
Previous Next

XS
SM
MD
LG