Linkuri accesibilitate

Experți americani implicați în operațiunile de salvare a minerilor chilieni


Jeff Hart: „A fost cea mai dificilă operațiune de forare pe care am făcut-o vreodată; erau 33 de vieți în joc”.


O lume intreaga a asteptat cu sufletul la gura si a respirat usurata cind primii dintre cei 33 de mineri din Chile, blocati in adincuri timp de 65 de zile au fost salvati. Cu ecouri din America, la aceasta operatiune - corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Davitt McAteer, expert in siguranta minelor, care a lucrat in administratia lui Bill Clinton, a spus ca chilienii au facut o treaba grozava pe toata durata cind minerii au fost blocati in subteran si in operatiunile de salvare. Chiar si psihologic, autoritatile au facut foarte bine nedorind sa creeze asteptari exagerate, atunci cind initial au spus ca minerii ar putea fi salvati in jurul Craciunului, pentru ca apoi sa depaseasca fiecare termen stabilit pentru instalatia de salvare.

„Au fost buni si au fost norocosi. E nevoie de ambele intr-o astfel de situatie limita” – a spus expertul american. Ieri, presedintele Statelor Unite, Barack Obama si-a alaturat vocea celor care au salutat operatiunea de salvare. Presedintele a spus ca este mindru de toti americanii care au lucrat cu cei din Chile, in efortul de a-i readuce la suprafata pe mineri. La Departamentul de Stat, purtatorul de cuvint PJ Crowley a spus, „Felicitari statului Chile pentru remarcabila operatiune de salvare a minerilor. Ce demonstratie fantastica de speranta si pricepere”.

Unul dintre numerosii eroi ai acestei operatiuni este american—Jeff Hart. Cind a fost chemat sa ajute in Chile el se afla detasat la un corp de armata in Afganistan, unde sapa puturi pentru apa. Au urmat 33 de zile si nopti albe, manevrind instalatia de forare, care in cele din urma a creat bresa prin care au fost scosi minerii.

La citeva ore dupa ce mina s-a prabusit la 5 august, autoritatile chiliene au stabilit ca proprietarii minei nu au resursele necesare operatiunii de salvare. Si au cerut firmei de minerit, proprietate de stat Codelco sa preia operatiunea. Codelco a apelat la o firma americano-chiliana, Geotec Boyles sa elaboreze si execute unul dintre cele trei planuri de salvare. Geotec a adunat o echipa cu participarea citorva firme americane, constructoare de echipament de forare. Hart a fost chemat din Afganistan pentru ca - spun expertii - este cel mai bun. „A fost cea mai dificila operatiune de forare pe care am facut-o vreodata”—a spus Hart, explicind, „Erau 33 de vieti in joc”.
XS
SM
MD
LG