Linkuri accesibilitate

Să vrei să fii gunoier !


Măturătorul, gunoierul şi portarul trebuie respectaţi pentru că ne asigură confortul cotidian.


Am văzut deunăzi o caricatură într-un ziar. Un tînăr venit la Oficiul de plasare e apostrofat de şeful corpolent al acelui birou: „Avem economişti şi jurişti cîtă frunză şi iarbă! Nouă portari ne trebuie, măi, nătăfleţule!”
Această caricatură spune multe despre disfuncţiile societăţii în care trăim. Şi faptul că mai toată lumea jinduieşte aici să devină economist sau jurist nu din vocaţie, ci pentru că doar acestea sînt meseriile bănoase. Şi avem, într-adevăr cohorte impresionante de economişti şi jurişti, dar şi mari probleme în economie şi justiţie. Caricatura sus-pomenită exprimă însă foarte bine şi atitudinea persiflantă, dispreţuitoare, faţă de nişte meserii foarte importante cum sînt cea de portar, de măturător şi de gunoier.

Atitudinea asta caustică-dispreţuitoare faţă de portari-gunoieri-măturători a existat în în ţara uriaşă care era chipurile condusă de clasa muncitoare. Dar ea s-a generalizat mai cu seamă în epoca tranziţiei. Într-o perioadă în care societatea se transformase în junglă, în care corupţia, bişniţa şi mişmaşurile erau la ordinea zilei, să îmbrăţişezi meseria de portar-gunoier-măturător însemna să mori de foame şi, pe deasupra, să fii privit cu un soi de dispreţ pentru că nu te poţi descurca.

Într-o asemenea societate anormală, nimeni nu numai că nu vrea să fie portar-gunoier-măturător, nu numai că e persiflat în această ipostază, ci şi nici nu poate avea un salariu mulţumitor. De aceea, trăim decenii de-a rîndul într-un spaţiu în care devii măturător sau portar DE NEVOIE, din NEPUTINŢA de a face altceva. Deloc întîmplător deci faptul că mulţi dintre portarii şi măturătorii autohtoni sînt oameni bătrîni, bolnavi, cocîrjaţi, care nu mai au nici o alternativă pe piaţa muncii.

Repet, e o situaţie anormală şi, atîta timp cît ea va dăinui, sloganurile colectiviste şi patriotice cu care ne bombardează politicienii ar trebui considerate nişte baloane de săpun.

În mod normal, măturătorul sau gunoierul trebuie să fie nu doar bătrîn, ci şi tînăr, nu doar crispat, ci şi vesel-jovial, să aibă un salariu comparabil cu al parlamentarilor, care să-i permită să plece verile la mare. În mod normal, măturătorul, gunoierul şi portarul trebuie respectaţi pentru că ne asigură confortul cotidian. În mod normal, măturător trebuie să devii nu doar DE NEVOIE, ci şi pentru că ţi se deschid în faţă nişte posibilităţi.
XS
SM
MD
LG