Linkuri accesibilitate

Regres democratic: recenta decizie CC de la Kiev


Steven Pifer
Steven Pifer

Diplomatul american Steven Pifer deplînge și ultimele amendamente la Codul electoral care avantajează partidul de guvernămînt.

Un sondaj de opinie, realizat recent de Fundaţia Internaţională pentru Sisteme Electorale în Ucraina, arată că majoritatea ucrainenilor sunt alarmaţi de încălcarea tot mai frecventă a drepturilor şi libertăţilor omului, odată cu venirea la putere a preşedintelui Victor Ianukovici.

Într-un interviu acordat serviciului ucrainean al Europei Libere, fostul ambasador american în Ucraina între anii 1998-2000, Steven Pifer şi-a exprimat îngrijorarea faţă de recentele evoluţii în ţară. Steven Pifer s-a referit între altele la hotărârea din 1 octombrie a Curţii Constituţionale de la Kiev, care a decis că adoptarea, în 2004, a unei reforme care a redus împuternicirile preşedintelui, este ilegală.

Potrivit deciziei Curţii, forma de guvernământ în Ucraina urmează să fie una semi-prezidenţială, adică să întărească prerogativele preşedintelui şi să le diminueze pe cele ale parlamentului.

Fostul fostul ambasador american în Ucraina explică ce cred mulţi politicieni din occident despre recenta decizie a Curţii Constituţionale de la Kiev: „În 2004, cu suportul a 400 de membri ai parlamentului, Ucraina a adoptat unele reforme constituţionale, care au fost implementate timp de cinci ani. Dintr-o dată Curtea Constituţională anulează acele reforme şi spune „Oops, am greşit”, ceea ce nu este deloc bine pentru democraţia ucraineană. E ca şi cum ţara s-ar mişca înapoi”, crede fostul ambasador.

În opinia lui Steven Pifer ar fi fost bine dacă se ţinea cont şi de părerea opoziţiei atunci când a fost luată această decizie: „Acum faptul că au fost întărite prerogativele preşedintelui este în favoarea Partidului Regiunilor, mai ales că liderul formaţiunii, Victor Ianukovici este la putere. Însă cred că dacă liderii acestui partid s-ar gândi dintr-o perspectivă mai îndepărtată s-ar fi întrebat cum vor evolua lucrurile când, poate, vor fi în opoziţie”.

La finele acestei luni, în Ucraina vor avea loc alegeri locale. Ultimele modificări la legea electorală prevăd că partidele care nu sunt reprezentate în parlament nu au dreptul să fie reprezentate în comisiile electorale regionale. Practic, partidul de guvernământ, cel care deţine majoritatea în parlament, deţine controlul asupra procesului electoral.

În opinia lui Steven Pifer, imaginea Ucrainei şi mai ales imaginea actualului guvern va avea de suferit dacă primele alegeri după schimbarea puterii se vor desfăşura fără a se ţine cont de standardele democratice.

Fostul ambasador al Ucrainei în Statele Unite explică pasivitatea ucrainenilor faţă de recentele evoluţii politice prin faptul că oamenii sunt dezamăgiţi de consecinţele aşa numite revoluţii orange. Fostul diplomat ucrainean crede că, spre regret, o parte din vină o poartă fostul preşedinte Victor Iuşcenko care a ratat o mulţime de oportunităţi şi nu a ştiut să satisfacă aşteptările oamenilor.

Politigraf

XS
SM
MD
LG