Linkuri accesibilitate

„Progrese reale în privinţa măsurilor de încredere între Chişinău şi Tiraspol”


Kalman Mizsei
Kalman Mizsei

Kalman Mizsei: „UE consideră oportună recenta propunere a Chişinăului de a oferi SUA şi UE statut de mediator la negocieri”.

Reprezentantul special al UE în RM, Kalman Mizsei a spus că anul acesta s-au înregistrat progrese reale în apropierea dintre cele două tabere ale conflictului transnistrean. Diplomatul european, al cărui mandat la Chişinău expiră în curând, şi-a exprimat speranţe în legătură cu chestiunea transnistreană şi pentru la anul.

„2010 este anul unui progres foarte serios în privinţa măsurilor de încredere între Chişinău şi Tiraspol”, a declarat reprezentantul special al Uniunii Europene, Kalman Mizsei, într-o conferinţă de presă. El a ţinut să sublinieze că dialogul între părţi nu ar trebui să fie întrerupt de campaniile electorale, ci să continue, poate şi mai activ, după alegerile din noiembrie în Parlamentul Republicii Moldova şi a celor din decembrie în Sovietul suprem de la Tiraspol.

„Primele rezultatele pozitive sunt deja vizibile. Uniunea Europeană salută reluarea circulaţiei trenului de pasageri Chişinău-Odesa. Noi aşteptăm cu mult optimism să fie restabilită şi circulaţia de mărfuri pe cale ferată prin regiunea transnistreană”, a spus Kamlam Mizsei. În acest context, oficialul european a salutat intenţia guvernului de la Chişinău de a simplifica procedurile de import-export prin regiunea transnistreană ce ar putea să reducă substanţial din cheltuielile suportate de agenţii economici.

Anumite progrese, potrivit lui Kalman Mizsei, au realizat şi grupurile de experţi pentru ocrotirea sănătăţii şi mediul înconjurător. Uniunea Europeană aşteaptă rezultate pozitive şi în activitatea grupurilor pentru domeniile economic şi educaţie, iar discuţiile cele mai promiţătoare, potrivit lui, ţin de eventuala restabilire a legăturii telefonice directe dintre cele două maluri ale Nistrului. Totodată, oficialul european crede că unul din paşii următori ar putea fi stabilirea unor legături între băncile de la Chişinău şi Tiraspol, prin deschiderea de conturi corespondente, idee susţinută de altfel şi de Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.

Mai mult, Kalman Mizsei a declarat că Uniunea Europeană sprijină nu numai la nivel politic măsurile de întărire a încrederii, dar e dispusă să ofere şi sprijin financiar. „Suntem foarte aproape să trecem de la negocierile informale, la cele oficiale în formatul 5+2”, - a spus Kalman Mizsei, exprimându-şi totodată speranţa că Rusia va reuşi să convingă Tiraspolul să revină la masa oficială de negocieri.

În acest context, el a menţionat că Uniunea Europeană consideră că este oportună şi perfect justificată recenta propunere a Chişinăului de a-i oferi Statelor Unite şi Uniunii Europene statut de mediator în procesul de negocieri, de rând cu OSCE, Ucraina şi Rusia. Actualmente, Bruxellesul şi Washingtonul au statut de observator.

„Credem că Uniunea Europeană este unul dintre partenerii principali ai Republicii Moldova, pe ambele maluri ale Nistrului şi, prin urmare, credem că este o propunere firească, uşor de înţeles şi foarte benefică”, şi care, speră reprezentantul special al Uniunii Europene în Republica Moldova, Kalman Mizsei, ar putea fi sprijinită de toţi participanţii la procesul de reglementare transnistreană.
Previous Next

XS
SM
MD
LG