Linkuri accesibilitate

Izolare spre cumințire (România liberă)


Ce programe trebuie propuse pentru alocarea celor 100 de milioane de euro promiși Moldovei?

Declaratia amuzanta a lui Dorin Chirtoaca, facuta la ProTV Chisinau, este prezenta in editia electornica a ziarului Evenimentul zilei. Primarul general al capitalei moldovene este citat cu intentia de a-si depune candidatura pentru un al doilea mandat, dar si cu slogan electoral glumet : “Am scos orasul din rahat, mai candidez pentru-un mandat. Cel putin rimeaza” – a spus Chirtoaca, starnind rasetele moderatoarei, dupa cum noteaza ziarul romanesc. Stirea aminteste si alte lucruri spuse in emisiune: ca primaria capitalei moldovene va acorda subventii la caldura si ca-si propune inlocuirea microbuzelor cu autobuze moderne, dotate cu sistem de monitorizare prin GPS.

Cristian Ghinea desfiinteaza o recenta analiza a agentiei americane Stratfor, ba chiar si structura care a emis-o. Comentatorul Romaniei libere considera ca grupul de analiza nu este altceva decat “o firma de securisti americani (adica oameni proveniti din si cu conexiuni in serviciile secrete” , specializati in presupuneri-bomba, in care toti sunt spionii si agentii cuiva. Stratfor sustine, intr-o analiza prezentata la inceputul saptamanii in ziarele romanesti, ca Romania ar fi fost mandatata de americani sa deschida ONG-uri si institutii media in Republica Moldova, pentru a contracara influenta Rusiei. Cam acelasi lucru i-l spunea lui Cristian Ghinea cu un an in urma un diplomat rus. Nimic mai fals, Romania nu este, de fapt, in opinia autorului acestui articol, capabila sa puna in aplicare o asemenea strategie in Moldova. Piata de ONG-uri din tara de peste Prut este una dezvoltata si finantata de donatori traditionali si tranparenti. Cat despre investitiile de media, prezenta televiziunii lui Sorin Ovidiu Vantu nu are nicio legatura nici cu americanii, si nici cu statul roman, care ar face mai bine sa se gandeasca ce programe trebuie propuse pentru alocarea celor 100 de milioane de euro promisi Moldovei de catre presedintele Traian Basescu.

Tot in Romania libera, un alt comentariu, semnat de Laurentiu Mihu, sustine ideea izolarii Romaniei de catre Uniunea Europeana. Izolare spre cumintire, ca sa spunem asa. Autoritatile de la Bucuresti trebuie sa inteleaga ca tocmai plasarea sub standardele europene sileste Romania sa aplice masuri de austeritate mai drastice decat orice alt stat european, alimentand astfel cercul vicios al nivelului de trai foarte scazut.
XS
SM
MD
LG