Linkuri accesibilitate

13.10 - București: În cine putem avea încredere ?


H.R. Patapievici: Alexandru Sasu un politician lipsit de scrupule, populist, obraznic şi manipulativ.


13 octombrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Sabina Fati: comentariu: Horia Roman Patapievici).

În cine putem avea încredere ?

Politicienii pot promite orice dar, în opinia lui Horia Roman Patapievici, sunt mai sinceri, trebuie să fie mai sinceri, când atacă adversarii. „Stilul de atac este criteriul de sinceritate involuntară care poate fi utilizat pentru a analiza adevărata natură a oamenilor politici. Criteriul de adevăr este: spune-mi cum iţi ataci adversarul ca să ştiu cine eşti.

O ilustrare aproape pedagogică a acestui criteriu a fost oferită de vice preşedintele PD, Alexandru Sasu într-o emisiune de televiziune în care ţinta atacurilor sale a fost premierul Isărescu, reprezentat prin consilierul său Adrian Vasilescu. Subiectul era despăgubirea , de la buget, a investitorilor FNI. Dl Sasu susţinea că Banca naţională este principalul vinovat de prăbuşirea fondului în timp ce dl Vasilescu susţinea că Banca nu are în statut abilitatea de a controla un fond de investiţii. (...)

În argumentaţia sa, dl Sasu s-a referit mereu la suferinţele celor păgubiţi, în timp ce d-ul Vasilescu a apelat la regulamentul de funcţionare a Băncii naţionale. (...) Dl Sasu juca furia celui care a fost furat, d-ul Vasilescu cerea să fie ascultat. În totul, dl Sasu s-a purtat ca un agresor obraznic iar d-ul Vasilescu ca o victimă neputincioasă. (...) Din punct de vedere al criteriului stadionului de fotbal, câştigătorul duelului a fost dl Sasu... dar stilul său de atac a dezvăluit un politician lipsit de scrupule, populist, obraznic şi manipulativ”.
XS
SM
MD
LG