Linkuri accesibilitate

Chile își salvează eroii mineri


Florencio Avalos, primul adus la suprafață din cei 33 de mineri
Florencio Avalos, primul adus la suprafață din cei 33 de mineri

Primul din cei 33 de mineri blocați în subteran timp de 69 de zile a fost adus la suprafață.


În Chile, a început cu aproximativ o oră în urmă operaţiunea de salvare a celor 33 de mineri care şi-au petrecut peste două luni în galeriile prăbuşite ale unei mine la sute de metri adâncime. Revine la microfon cu ultimele informaţii, Alexandru Eftode
:

După 69 de zile, sub pământ, primul miner, Florencio Avalos în vârstă de 31 de ani, a ieşit la suprafaţă într-o capsulă specială care va fi folosită pentru a-i scoate la suprafaţă pe toţi, unul câte unul, printr-un tunel de peste 600 de metri. Avalos a ieşit din capsulă în suspinele fiului său de şapte ani şi a fost îmbrăţişat de preşedintele chilian, Sebastian Pinera. Apoi a fost dus pentru examinare la un centru medical.

Dar înainte de a fi scoşi minerii, în încăperea lor subterană au coborât un salvator al companiei miniere de stat Codelco şi un paramedic al forţelor navale speciale din ţara sud-americană. Împreună ei îi pregătesc pe mineri de călătoria spre lumina zilei în capsula îngustă.

Operaţiunea de salvare urmează să dureze până la două zile, după două luni cât a fost necesar pentru a săpa tunelul salvator.

După prăbuşirea minei de aur şi cupru pe 5 august se crezuse că minerii şi-au pierdut viaţa, dar ei au reuşit să transmită semnale la suprafaţa la 17 zile după accident iar apoi au primit alimente prin tunele mai înguste care au putut fi forate rapid.

Minerii supravieţuitori au devenit eroi naţionali în Chile, iar autorităţile au lucrat neîncetat pentru a-i salva. Eforturi care dau roade timpurii, după ce iniţial se crezuse că minerii nu vor putea fi scoşi la suprafaţă înainte de Crăciun.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG