Linkuri accesibilitate

Angela Merkel vine cu trei mesaje la București


Traian Băsescu și Angela Merkel
Traian Băsescu și Angela Merkel

Cancelarul german declară că potențialii investitori germani doresc transparență în sectorul justiției.


Cancelara Germaniei, Angela Merkel a venit in Romania cu trei mesaje. Primul si poate cel mai important in ordine strategica se refera la vecinatatea apropiata: Romania poate sa joace un rol important in conflictul din Transnistria, a spus Angela Merkel explicind ca Berlinul si Bucurestiul au un interes comun in aceasta zona. „Exista un interes comun sa rezolvam problemele din Moldova, Transnistria si din Balcanii de Vest”, a declarat cancelara germaniei, in timpul vizitei facute in Romania.

Al doilea mesaj este mai degraba unul care ar trebui sa ingrijoreze autoritatile romane fiindca, dupa cum i-a spus Angela Merkel presedintelui Traian Basescu, performanta justitiei autohtone ar trebui sa creasca. Angela Merkel le-a atras atentia de altfel liderilor romani ca investitorii germani care doresc sa vina in Romania vor „transparenta si claritate” in acest sector.

Pe de alta parte sefa guvernului federal a sugerat ieri la Sofia ca ar fi de acord cu cerinta Bulgariei de a decupla cele doua state in evaluarea care se face pentru primirea in spatiul Schengen. Romania si Bulgaria ar urma sa adere la acest spatiu european fara frontiere in aprilie 2011, numai ca nici una dintre ele nu este destul de pregatita pentru a face fata standardelor. Practic atit Romania, cit si Bulgaria vor asigura granita estica a Uniunii Europene, in conditiile in care persoanele si marfurile care vor intra in spatiul comunitar dinspre Ucraina, Republica Moldova, Rusia sau Turcia vor putea ajunge oriunde in Europa fara nici o opreliste. Cancelara Germaniei i-a a spus atit premierului Emil Boc, cit si presedintelui Traian Basescu ca Romania va trebui sa convinga Comisia Europeana ca vizele care se dau pentru statele din afara Uniunii se dau fara coruptie. In plus frontiera Romaniei cu Serbia, Republica Moldova si Ucraina va trebui securizata, astfel incit sa protejeze Uniunea Europeana atit de marfuri contrafacute, cit si de trafic de persoane, droguri sau arme.

Al treilea mesaj al Angelei Merkel transmis liderilor romani are legatura in cele din urma tot cu standardele statului de drept si cu buna functionare a justitiei. Sefa guvernului federal i-a spus premierului roman ca autoritatile autohtone ar trebui sa accelereze procedurile de restituire a imobilelor nationalizate catre cetatenii germani sau catre comunitatea germana din Romania, precizind ca actualul cadru legal care reglementeaza aceasta problema este dificil.

Asadar vizita fulger a cancelarei germane Angela Merkel nu a adus nici un fel de premii, nici macar de consolare autoritatilor romane, cu exceptia promisiunii ca Berlinul va judeca echitabil progresele facute de Romania pe drumul aderarii la spatiul Schengen de libera circulatie. In schimb Germania a transmis Romaniei o provocare: problemele din Transnistria si un avertisment: problemele din justitie.

Pe aceeași temă

Politigraf

XS
SM
MD
LG