Linkuri accesibilitate

12.10 - București: Finanțarea campaniei electorale


În acest moment, nici un partid nu a strâns banii necesari pentru campania electorală, nici măcar suma permisă prin lege.


12 octombrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Cristian Teodorescu; Reporter: Ingrid Şuşu).

Finanțarea campaniei electorale.

Se estimează că va fi cea mai scumpă campanie electorală din istoria post decembristă a României. Cum vor finanţa partidele politice cele 45 de zile de campanie ? Plafonul maxim al cheltuielilor prermise de lege unui partid este de 1 milion 100 de mii de dolari. Doar echivalentul a 400 de mii de dolari este asigurat de bugetul de stat. Restul vine din donaţii si sponsorizări. Partidele consideră însă că plafonul este prea jos.

Analiştii sunt de părere că adevăratele costuri post depăşi de 3 ori baremele legale. CDR 2000 va folosi generozitatea sponsorilor pentru partid dar şi pentru a susţine campania prezidenţială a independentului Mugur Isărescu.

Nici unul din partidele mari nu a reuşit să strîngă încă sumele necesare pentru campania electorală – declară ele cel puţin oficial. Mulţi parlamentari care candidează din nou susţin că-şi finanţează parţial din propriul buzunar campania.

PDSR susţine şi el că ar fi strâmtorat financiar. În partidul liberal, aşa-numiţii capi de listă trebuie să cotizeze câte 100 de milioane de lei şi să aducă cât mai mulţi sponsori. Oficial, în acest moment, nici un partid nu a strâns banii necesari pentru campania electorală, nici măcar suma permisă prin lege.
XS
SM
MD
LG